Znič, nebo budeš zničen

recenze

Nyxia (2019) 5 z 5 / a.k
Nyxia

Desítka vyvolených mladých lidí z celého světa dostala příležitost účastnit se nejdůležitější vesmírné expedice, která změní vyhlídky lidského druhu.

Na planetě Eden mají vytěžit nyxii z dolů, který je chráněn humanoidními bytostmi Adamity. Ti mají vyspělejší technologie a agresivní přístup. Eden není Země. Adamité nejsou lidé. Nyxie je hmota, která vykazuje vlastní inteligenci. Lidé znají doposud jen zlomek toho, co umí. Už teď je ale černým zlatem. Korporace Babylon oplývá neomezenými finančními prostředky a nejmodernějšími technologiemi, získat nixii je ale pro ni problém. Dřívější pokusy ztroskotaly, Adamité zničily dobyvatele. Chovají však v úctě děti a mladé lidi. Babylon tak vybrala 10 teenagerů, kteří budou mít na palubě vesmírné lodi příležitost utkat se o možnost vstoupit na povrch Edenu a získat tak odměnu, která změní jejich dosavadní život. Na povrch planety se dostane ale pouze osm nejlepších z nich.

Hlavní hrdina Emmett žije život, ve kterém není moc radostí. Matka vážně onemocněla a pomoci může pouze transplantace. Ta je pro rodinu finančně nedostupná. Otec se snaží zabezpečit rodinu a těžce pracuje v nočních směnách. Účast ve vesmírné misi bere Emmett jako jedinou možnost, jak získat pro matku naději v uzdravení. Pokud se mu podaří dostat až na Eden, korporace Babylon se postará o nadstandardní lékařskou péči celé rodiny a matku dostane na první pozici transplantačního pořadníku.

Děj příběhu začíná okamžikem nástupu Emmetta na vesmírnou loď Genesis 11. Spolu s ostatními kluky a děvčaty začíná svůj výcvik, ve kterém se v soutěžích a soubojích utkají o co nejvyšší bodové skóre. Sebemenší zaváhání, špatná taktika nebo dokonce úraz ho může odsunout na spodní příčky tabulky a jeho vyhlídky se rozplynou.

Koncepce celého příběhu pracuje s osvědčeným schématem „hry“ o nejzdatnější účastníky fyzického a psychického zápolení. Měla jsem strach, aby vyprávění nesklouzlo pouze k popisu jednotlivých disciplín. Děj přináší ale mnohem více. Náročnost úkolů je rozmanitá. Využívá prvky virtuální reality, simulace skutečných soubojů na život a na smrt, kdy simulovaná bolest je jako skutečná, ale smrt se zobrazí jen prostřednictvím umírajícího pixelového avatara na informační tabuli. Brzy ale hrdinové i čtenář pochopí, že nejde zdaleka jen o vítězství nebo porážku. Babylon má svá tajemství a to nejen v zakázaných prostorách kosmické lodi.

Emmett neřeší jen křehká vznikající přátelství nebo roztržky s účastníky expedice. Vnímá moc Babylonu a začíná spekulovat o jeho amorálních pohnutkách. Čím více informací získává o Edenu, tím se mu v hlavě rodí více otázek. Sám na sobě začíná vnímat, že organizace nechce vycvičit jen fyzicky zdatné jedince, ale útočí i na jejich etické hodnoty. Ne vše se řídí dohodou, kterou Babylon s účastníky uzavřel.

Kniha je moc dobře napsaná a výborně se čte. Stále se něco děje a odkrývá nejedno překvapení. Kapitoly jsou rozdělené do jednotlivých dnů a jsou prokládané neustále aktualizovanou tabulkou bodového skóre soutěžících. Brzy vás soutěžní klání strhne k tomu, že budete vymýšlet se svými oblíbenci vlastní strategie. Budete se bát, aby nepřišli spoluhráči s taktikou, která rozcupuje vyhlídky Emmetta na úspěch. A budete se bát i o jeho bezpečí.

Tohle vesmírné dobrodružství si nemůžete nechat ujít. Zcela vás pohltí a budete si připadat, že jste na palubě Genesis také a oknem sledovat, jak se blíží nezmapovaná divočina Edenu, obydlená druhem, o kterém nevíte téměř nic. A až se vrátíte na Zem, všechno bude jiné...





Děkuji nakladatelství značky King Cool za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář