Znám konec příběhu?

recenze

Dívka, která chtěla zachránit knížky (2018) 4 z 5 / knihamouder
Dívka, která chtěla zachránit knížky

Anna je desetileté děvčátko, které miluje knihy. Ve čtenářském světě tráví mnoho času. Mnohdy se neubrání nočnímu listování knihy pod peřinou s baterkou v ruce.
Jejím nejoblíbenějším místem je knihovna. Kolik knih Anna přečte, tolik získá přátel z poutavých příběhů. Jednoho dne se dozví, co se děje s knihami, které si už nikdo nepůjčuje a je jí z toho moc smutno. Vymyslí Anna dobrý plán na záchranu nechtěných knih?

Začátek knihy mě uchvátil napojením na přírodu.

"Nejdříve uvadla jako podzimní list.
Rozplynula se a proměnila v prach.
Pak se ztratila ve větru."


Příběh o Anně se v dnešním světě zdá jako pohádka – dítě, které miluje knihy a tráví s nimi veškerý volný čas. Podaří se autorovi přivést srdce malých čtenářů ke knihám a prožít jejich nepopsatelné kouzlo?

Díky této knize jsem se vrátila do svého dětství. Jako by to bylo včera. Já četla a četla. Všude, kde se dalo. Kniha byla mým nejvěrnějším přítelem. I já jsem se schovávala pod peřinou se světlem a rozečtenou knihou tak, aby mě neodhalila maminka. Usínala jsem v pozdních hodinách a ráno se mi nechtělo vstávat z postele. To je jeden z důvodů, proč mi byla Anna tak moc sympatická.

Velmi se mi líbila část, kde čte Anna jednu knížku a čtenář má možnost do příběhu nahlédnout z pohledu Anny – v knize je obrázek otevřené knihy a text se čte přímo z obrázku.

Už se vám někdy stalo, že jste neměli možnost dočíst knihu a užírali jste se tím, jak vše skončilo? Anna má podobný problém. V pátrání po konci příběhu ji pomáhá mnoho přátel z okolí, ale Anna musí odhalit tečku za magickým příběhem sama.

"Tu noc nemohla Anna usnout.
Stále myslela na „Zakletý les“ a na to úžasné, co Valdemar prožije.
Nedokázala si nic představit, protože neznala konec příběhu.
Stejně tak je to i se mnou, pomyslela si.
Vždyť přece nevím, co se stane zítra.
Zítřek jsem přece ještě neprožila."


Krásné vyprávění skvěle doplňují obrázky od oblíbené norské ilustrátorky Lisy Aisato. Její tvorba odráží skutečnou atmosféru příběhu.

Dívka, která chtěla zachránit knížky symbolizuje lásku ke knihám, která zároveň spojuje nekonečnou věkovou kategorii.
Bojíte se stáří? Malé děvčátko Anna se bojí. Kdo jí pomůže odpoutat se od tohoto problému?

Krásnou knihu doplněnou úchvatnými obrázky doporučuji každému, kdo miluje obyčejné příběhy s neobyčejným poselstvím.







Knihu vydalo nakladatelství Omega a lze ji zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář