Dívka, která chtěla zachránit knížky

Dívka, která chtěla zachránit knížky https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364906/mid_divka-ktera-chtela-zachranit-knizky-4Il-364906.jpg 5 194 58

Anna má skoro deset let a ze všeho nejvíc ráda čte. Miluje čtení tolik, že jedním z jejích nejlepších přátel je knihovnice paní Monsenová, i když jí je už skoro padesát let! Jednoho dne paní Monsenová řekne Anně, co se stane s knihami, které si nechce nikdo půjčit. Zmizí. Jsou zničeny. Ale co se přihodí všem, kteří v těchto knihách žijí? Zmizí také? To přeci nejde! Anna musí knížky zachránit! Ale jak? Okouzlující, poetický a magický příběh o zvláštní lásce ke všem, kteří žijí uvnitř knih, napsaný jedním z nejznámějších a nejoceňovanějších norských spisovatelů. Knihu doplňují kouzelné ilustrace Lisy Aisato.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Omega
Originální název:

Jenta som ville redde bøkene , 2017


více info...

Přidat komentář

Prateri
30.03.2024 5 z 5

Vnučka tu knihu zapomněla. Nádherné ilustrace, příběh kratičký, plný lásky ke knihám. Knížečka už u mne zůstane - zachráním ji.

Starmoon
05.02.2024 3 z 5

Prekrásne obrázky, až mi bolo ľúto, že ilustrujú taký pomerne tuctový príbeh. Ako celok je to vizuálne pekné, text trošku ťažkopádny a pre deti nie celkom zaujímavý (tie citlivejšie sa dokonca môžu cítiť trošku citovo vydierané, že ak si z knižnice nenavláčia hordy starých kníh, kvôli nim tie knihy zhoria, čo bol, mimochodom, dosť preexponovaný motív) a navyše hláška od jednej z dospelých postáv knihy, ktorá by v detskej literatúre naozaj nemala čo robiť: "Nie si taká hlúpa, ako vyzeráš." Prosím? Takto sa jedna knihovníčka prihovára dieťaťu, ktorému predtým nanútila absurdnú misiu kvázi záchrany kníh? Keď tak nad tým rozmýšľam, už len preto uberiem zo štyroch hviezdičiek na tri.


Knihomolová
20.12.2023 5 z 5

Krásná, nádherně ilustrovaná a čtivá kniha s velmi silným poselstvím. Věřím, že tahle knížka pohladí po duši každého, kdo to právě potřebuje... a dospěláky možná i citelněji, než děti.

Karcoolka2210
08.06.2023 5 z 5

Pre mňa to je jedna z najkrajších kníh, možno je príbeh jednoduchý, ale neuberá mu to na hĺbke a kráse. Ku koncu sa mi aj oči zaslzili a tie ilustrácie sú nádherné.

Vknihách
14.11.2022 5 z 5

Pred krutým osudom zničenia sa snaží 10 ročná Anna zachrániť desiatky kníh z knižnice. Pracuje tam totiž pán Berg a jeho náplňou je ničiť knihy, ktoré si nikto nepožičiava. Je to smutné, nemyslíte? Anna si teda požičia z knižnice 50 kníh, číta jednu za druhou a aj keď je vášnivou čitateľkou, presýti sa príbehmi a potrebuje od kníh pauzu. Ale len do momentu, kým jej pani knihovníčka Monsenová nepožičia zvláštnu knihu. O chlapcovi Waldemarovi a lese, v ktorého blízkosti žil.Autor je neznámy a Anna sa ho snaží stoj čo stoj vypátrať. Taktiež knihu odporúča kde sa dá a dúfa, že sa dozvie koniec príbehu….
Táto publikácia ma na prvý pohľad uchvátila ilustráciami. Potom som sa zhrozila. Totižto, ja a verše…to naozaj nejde dokopy. Našťastie, knižka je preložená vo veršoch, ale tak, že akonáhle sa začítate, verše nebudete vnímať (ani sa nerýmujú). Je to naozaj krásny príbeh a záver vám zaručene vyčaruje úsmev na tvári.

“Ak sa zničia knihy, ktoré nikto nečíta, zmiznú aj ľudia v nich. Ako listy na jeseň. Uschnú. Potom sa rozpadnú na prach. A rozfúka nich vietor. Navždy. Bolo strašné na to čo i len pomyslieť.”

Radka_p
16.09.2022 5 z 5

Čokoľvek čo ilustruje Lisa Aisato je u mňa za 5 hviezdičiek!!!

Ďumbierka
29.08.2022 5 z 5

Ilustrácie od Lisy Aisato sú mojou srdcovou záležitosťou už pár rokov.

Táto kniha bola úplne vypredaná a ja som sa tak potešila, keď som ju uvidela v edičnom pláne Ikaru :) . Tešila som sa ako malá.

Toto nie sú možno knihy, ktoré vyhrajú nejakú prestížnu literárnu cenu, ale v konečnom dôsledku odovzdajú čitateľovi oveľa, oveľa viac a to pri každom čítaní.

Nádej, radosť, spomalenie…šťastie pri obracaní strán a pri sledovaní ďalšieho príbehu, ktorý nám rozprávajú samé ilustrácie.

Už len jej vôňa a obálka, ktorú dostala…
Ďalšia srdcová záležistosť.
Rozhodne stojí aspoň za vaše prelistovanie.

Už mám túto knižku odloženú na poličke v knižnici a vždy sa tak pousmejem a zahreje ma na duši, keď mi na ňu padne zrak.
Dokonca, keď som ju čítala, tak som nadšene ukazovala ilustrácie aj mojej polovičke a pokochal sa aj on ️.

Listovala by som ju pokojne znova a znova. Je krásna.

bee88maja
15.08.2022 5 z 5

Chtěla bych zachránit každou stránku textu. V nádherných ilustracích se brodit a zapomenout na svět kolem. Milé dílo, které nesmí chybět v knihovně knihomola, který by tak rád zachránil všechny knihy světa :).

Vevericka.eva
30.05.2022 5 z 5

Krásná a neobyčejná knížka pro děti, ale poselství je i pro dospělé.

Jana_Z
22.01.2022 5 z 5

Krásný pidi příběh s ještě krásnějšími ilustracemi. Dohromady je to dokonalé.

Snoopi
22.10.2021 4 z 5

Jasné poselství, čtivý příběh, nádherné ilustrace... Opravdu krásná kniha a mě, jakožto vysloužilé knihovnici, celé srdce jen zaplesalo. Jenom ten konec je trošku otevřený, vybízí k dalším fantaziím a výletům...

TerJac
24.09.2020 5 z 5

Tohle je prostě krása. Kniha upoutá nejen ilustracemi, ale především i krásným příběhem, který se stane pro každého knihomola naprostou srdcovkou. No řekněte sami - lze napsat příběh, který bude víc motivovat ke čtenářství než tento? :)

Andi
08.09.2020 3 z 5

Na knížkách pro děti mě zajímají hlavně ilustrace. Tady jsou opravdu zvláštní, snad se mi občas zdály až strašidelné. Ale vnitřní deska je pěkná, jsou tam poličky s knihami, bez Anny, a na konci jsou ty samé poličky a mezi nimi Anča, jak si mezi nimi hoví a celá září. To se mi opravdu líbilo. Příběh je to jednoduchý, nezajímavý. Když se v hlavě vrátím do minulosti a vzpomenu si, co jsem četla, napadlo mě, jestli by mě jako děcko tahle knížka vůbec něčím zaujala ... nejspíš ne.

kamibe
30.07.2020 5 z 5

Nádherná kniha, kterou je radost vzít do rukou.
Strohý styl může vyhovovat leckterým zatím nepříliš rozvinutým čtenářům a podnítit je nejen k dalšímu čtení, ale také ke psaní. Toho si na tomto příběhu cením obzvláště.
Nakonec však zůstává otázka: A co bude s těmi dalšími knihami, které si nikdo nepůjčil? Nečeká některý čtenář také na další Annin nápad, který by tohle vyřešil?
Nu, kromě lásky k psaným příběhům a jejich postavám je také nutno pochopit, že na světě nelze zachránit úplně všechno.

Litocha
09.07.2020 4 z 5

Hlavně vizuálně je knížka hotovou hostinou, ale i příběh je zajímavý, i když by si zasloužil ještě propracovat. Vypravěčský styl je bohužel poměrně strohý, nezaujatý, což knížce trošku ubližuje. Palec nahoru za knižní téma i celkové vyústění.

Varjohukka
27.05.2020 5 z 5

Tak tohle byla nádhera po všech stránkách! Milý příběh doplněný překrásnými ilustracemi.

blackoutzuzi
20.05.2020 4 z 5

Rozkošná kniha pro děti a hlavně - ty ilustrace!!! O můj bože, do toho stylu jsem se zamilovala už u Sněhové sestřičky. Doporučuji, pokud si chcete spravit náladu něčím milým a okouzlujícím :)

Sofinka_1
17.04.2020 5 z 5

Hodně nádherná kniha.

Zuzvil
17.03.2020 4 z 5

Knížka má především neskutečně nádherné ilustrace, také kladně hodnotím, u dětské knížky primárně určené pro mladší čtenáře, že je vždy na stránce text + obrázek, Další velkou předností knížky je, že má jasné a krásné poselství, myšlenku, to mám na knížkách především pro děti vždycky moc ráda. No a to, že se knížka týká knížek je jen příjemný bonus pro nás knihomoly :-) Rozhodně doporučuji k přečtení.

Frupet
22.12.2019 5 z 5

Milá knížka. Líbila se mojí devítileté dceři i mě. Krásně napsaná a nádherně ilustrovaná. Vykouzlila mi úsměv na tváři a pohodu v duši. Dokonalá volba v adventním období.

Štítky knihy

norská literatura knihovny pro děti od 6 let

Autoři knihy

Klaus Hagerup
norská, 1946
Lisa Aisato
norská, 1981

Kniha Dívka, která chtěla zachránit knížky je v

Právě čtených1x
Přečtených261x
Čtenářské výzvě114x
Doporučených21x
Knihotéce33x
Chystám se číst72x
Chci si koupit31x
dalších seznamech4x