Zloděj osudů

recenze

Zloděj osudů (2021) 3 z 5 / Andrea.Mayer
Zloděj osudů

Zloděj osudů je prvním dílem fantasy série Věčné mlhy, která by rozhodně neměla minout žádného fanouška Hry o trůny nebo Havraních kruhů . Nenechte se mýlit obálkou, tohle není žádný dívčí román, nýbrž epická fantasy pro náročnější čtenáře.

Kostky Osudu, jejichž vrh určuje osud Gambaly na následujících padesát let, byly odcizeny ze svatyně boha Zyrzira a ani sami bohové si netroufají domýšlet, co by mohly v nesprávných rukou způsobit. Strážkyně Mlh Syhaia, je vyslána aby ztracenou zbraň určující chod dějin našla dřív, než bude pozdě. Pro lidi i pro bohy.

Magie se ze světa vytratila už před staletími. Nyní se však znovu hlásí o slovo a spolu s ní je tu strhující boj o moc. Poutavý příběh plný zvratů, jehož autor představil perfektně vystavěný magický svět promyšlený do nejmenších detailů, jako jsou názvy dnů nebo hodin.

Autor má specifický styl psaní, který nejspíš nesedne každému. I já jsem s ním v úvodních kapitolách bojovala, poté mě však děj pohltil a přistihla jsem se jak nedočkavě otáčím stránky, abych se dozvěděla co se stane dál. Trochu zklamáním bylo, že většina nastíněných zápletek zůstává nedořešená a nechává prostor dalšímu pokračování.

Sledujeme několik dějových linek se kterými se pojí i obrovské množství postav, což bylo ze začátku matoucí. Hned v úvodních kapitolách je jich představeno tolik, že bych se bez rejstříku neobešla. Také mi při čtení trochu vadilo, že kapitoly obsahují více pohledů a mnohdy nebylo od začátku jasné o čí pohled se jedná.

Všechny postavy jsou velice dobře vykreslené, což může být plus, ale tady mi přišlo trochu zbytečné hlavně u těch, které se objevily za celou knihu jen jednou. Nejvíce mě bavily kapitoly z pohledu značně ambiciózního a nepředvídatelného správce trůnu Kaldura.

I přes pár výhrad se mi příběh líbil a jsem zvědavá, jak se bude osud tohoto světa dál vyvíjet. Jen doufám, že nás autor nebude dlouho napínat.

3,5⭐️/5⭐️

Komentáře (0)

Přidat komentář