Život ve lži

recenze

Na dně (2019) / Ivuska.09
Na dně

V letošním roce nakladatelství MOBA učinilo mistrovský tah: vydalo thriller, který se možná velmi brzy stane bestsellerem. Potenciál k tomu totiž určitě má. Rachel Caine ve své knize Na dně vytvořila velmi poutavý příběh, od kterého se jen tak neodtrhnete.

Na čem je celé dílo postavené? Na tom, jak se stát někým jiným. Jak změnit identitu a najít bezpečné místo, na kterém můžete žít, aniž by vás ostatní lidé z něčeho obviňovali. Jak by asi lidé reagovali, kdyby zjistili, že jejich sousedka byla provdaná za sériového vraha?

Hlavní hrdinkou je Gwen Proctorová, která se se svými dětmi (jedenáctiletý Connor a čtrnáctiletá Atlanta) neustále ukrývá. Jde totiž o exmanželku Melvina Royala. Sériového vraha, který zabil několik mladých žen. Nikdo tenkrát nevěřil, že jeho manželka o ničem nevěděla. Byla souzená za spolupachatelství.

Gwen Proctorová je její čtvrtá identita. Nedovedete si ani představit, jak komplikovaný je život, který momentálně vede. Gwen a děti jsou neustále pronásledováni. Anonymy, vzkazy na internetu, nenávistnými příspěvky. Existuje obrovské množství lidí, které zajímá Melvinova pohřešovaná rodina. Věří totiž, že se Gwen podařilo vyhnout trestu. A spravedlivé potrestání tak zůstalo jen na nich.

Ta nenávist nezná hranice. Je to absolutně nezkrotitelné jedovaté mračno složené z rozhořčeného agresivního davu, kterému je jedno, komu ublíží. Jenom chce ublížit.

Zdá se, že se Gwen po dlouhé době podaří usadit a najít bezpečný domov. Ona ani její děti nesmí ničím vyčnívat, upoutat na sebe pozornost. Což je docela těžký úkol, když máte děti v pubertálním věku. Momentálně žijí nedaleko jezera. A jednoho dne jim zaklepe na dveře strážník s tím, že v jezeře se našlo tělo mladé ženy. Podle všeho jde o vraždu. A okolnosti jsou až příliš podobné těm, které zná Gwen z případu svého manžela Mela. Ten je však ve vězení. Čeká, až vyprší všechny lhůty na odvolání. Pak bude popraven. Nemá téměř žádné spojení se světem. Nebo by neměl mít....

Co se děje? Kdo chce Gwen vystrašit? Kdo za vším stojí? Tentokrát se rozhodne jinak: už nebude utíkat! Je čas, aby zbytek rodiny začal žít normální život. Je unavená z věčného utíkání, z dočasných pronájmů, nových identit a nedokonalých lží. Je to ale dobrý nápad? Občas si připadá ztracená a vydaná napospas světu bez jakékoli naděje, že se před svým bývalým manželem ještě vůbec někde schová...

Zápletka příběhu je velmi dobře vystavěná. Vše začnete odhalovat až ve chvíli, kdy vám sama autorka podá pomocnou ruku. Některými zvraty budete šokováni. S hlavní hrdinkou jsem se natolik sžila, že jsem veškeré její eskapády prožívala společně s ní. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, prostě jsem jen potřebovala číst. Ano, byla jsem úplně pohlcená a neustále musela přemýšlet nad tím, jak to s Gwen všechno dopadne. Prožila si toho už dost, takže je otázka, zda zvládne i tohle.

Věřím, že milovníci thrillerů budou z tohoto příběhu nadšení minimálně tolik jako já.

Komentáře (0)

Přidat komentář