Život a smrt vyvolené

recenze

Odstíny života (2011) / MilenneWaver
Odstíny života

Že je smrt koncem, tím posledním, co lidi čeká? Pro většinu to tak skutečně je. Ale ne pro Alexandru, která se i po své smrti vrátí zpátky k životu. Jenže mnohem odlišnějšímu, než jaký byl předtím. Konečně spatří svět ve své skutečné podobě. Ten je totiž plný nadpřirozených bytostí, které do té doby byly pouze součástí mýtů. Teď mezi ně však patří i ona sama, jako vyvolená, která má mít zásadní roli v bitvě mezi dobrem a zlem. Jenže Alex se sebou nenechá jen tak zametat. A tak se její poslání... lehce zkomplikuje.

Mnozí z vás se s Odstíny života mohli setkat už v původní verzi knihy, která vyšla už před lety u českého nakladatelství. Tentokrát však kniha dostala jak nový kabátek, tak i nový obsah, ve kterém došlo k velkým změnám ve všem, od postav po dějovou linku. Takže, ať už jste knihu dříve četli, nebo ne, nyní si zasluhuje vaši pozornost znovu. A v této recenzi si stručně rozebereme, co mě na Odstínech tolik bavilo.

Alex je hlavní hrdinka, do které se velmi snadno vžijete, pokud vám nevadí kombinace prořízlé pusy, tvrdohlavosti a odhodlanosti. A i když ji zrovna tyhle části její povahy párkrát přivedou do problémů, nevzdává se a pokračuje v boji. Za zmínku dále stojí i několik vedlejších postav, které bohužel nedostaly tolik prostoru, kolik by si zasloužily, ale přesto příběh skvěle doplňují. Řeč je zejména o Liamovi, o kterém se toho zatím čtenář příliš nedozvěděl, ale i ta špetka záhadnosti z něj zatím činí jednu z nejzajímavějších postav v knize. A dále nemohu zapomenout ani na Matta nebo Gabea, kteří v knize hrají jinou speciální roli.

Dějová linka Odstínů je zpočátku trochu matoucí, hlavně kvůli tomu, že se čtenář po hlavě vrhá do světa, který nezná. To je ale v prvních kapitolách rychle napraveno, a děj se poté rychle posunuje kupředu. Dalo by se říct, že je zápletka tohoto příběhu rozdělená, jednak zde čtenář sleduje příběh Alex, její setkání s Gabem a dalšími lovci, ale zároveň se v pozadí pomalu odvíjí druhá zápletka, související s proroctvím a Alexinou rolí "vyvolené". Ta je sice v příběhu zmíněna pouze v několika náznacích, ale jasně ukazuje, že Alexin příběh teprve začíná, a že před ní leží ještě dlouhá neznámá cesta plná překážek.

Na své si přijdou i fanoušci romantických linek, která se netočí kolem nikoho jiného, než zmíněného Gabea a Matta. Ačkoliv mě obvykle milostné trojúhelníky příliš nebaví, s tímto jsem žádný problém neměla. A to především proto, že se tu romantická linka vyvíjí pouze okrajově a pomalu, a že už od začátku jsem věděla, jaká z těchto dvou postav, je můj oblíbenec. Romantická linka se navíc jistým způsobem uzavře už na konci knihy, ale upřímně věřím tomu, že stejně jako v případě děje, bude v následujících dílech dále vyvíjet a zkomplikuje se.

Autorčin styl psaní je bezesporu jednodušší a velmi čtivý. Nesnaží se zbytečně rozepisovat všechny pasáže a věty, a právě díky tomu vám bude příběh také tolik utíkat. Co se týče zvratů, těch je v příběhu pouze několik, a většinou mi nedělalo problém na ně včas přijít. Nicméně mám i přesto stále mnoho nezodpovězených otázek, které doufejme, budou alespoň částečně zodpovězeny v následujícím dílu.

Pokud hledáte čtivý a kapku mysteriózní příběh, pak se tímhle skvělým urban fantasy, trefíte přímo do černého! Osobně sice nemohu posoudit, jak moc se nová verze příběhu liší od té původní, ale stěžovat si na ni nemůžu, neboť jsem si tohle čtení moc užila. Věřím, že i další čtenáře pohltí tenhle příběh už po prvních pár kapitolách, a proto Vám předem přeji hezké čtení, a doufám, že si knihu užijete!

Za poskytnutí knihy moc děkuji autorce Lusy Adams, která jak doufám, pilně pracuje i na pokračování.

Komentáře (0)

Přidat komentář