Žít a pomáhat žít aneb příběh velkého přátelství za druhé světové války

recenze

Světla zimní noci (2018) 5 z 5 / knihomolka_elka
Světla zimní noci

Světla zimní noci, příběh natolik tajemný a napínavý že člověk tají dech a to hned na nejedné stránce. Doslova hltáte slovo za slovem, v očekávání, co na naše dvě hlavní hrdinky Noe a Astrid, autorka Pam Jenoff přichystala. Příběh tak prosycený tajemstvím, zradou a vášní, touhou bojovat a co je nejdůležitější touhou žít a pomáhat žít. Ještě teď mě mrazí v zádech, když si vybavuji své pocity z tohoto dílka.



Prostřednictvím knihy se vydáváme do období druhé světové války na území Německa. Nejprve máme tu čet poznat hlavní hrdinku Noe, mladičkou dívku, vlastním otcem donucenou opustit svůj domov. Noe se poté ocitá na nádraží, kde je zaměstnána jako úklidová síla. A to ještě netuší, nakolik tento životní milník ovlivní sled dalších událostí v jejím životě.

„Udělala jsem krok dopředu – nedokázala jsem ignorovat ten zvuk, který když jsem se přiblížila, zněl jako pláč. Nebo tu maličkou nohu, již bylo vidět otevřenými dveřmi vagonu. Odtáhla jsem dveře. „Ach!“… jsou tam děti, maličká tělíčka, příliš mnoho než aby se dala spočítat…“

Následně se setkáváme se druhou hlavní hrdinkou a to Astrid, ženou ze slavné židovské cirkusové rodiny a také výjimečnou vzdušnou akrobatkou. Ani její osud však není vystlaný červeným kobercem a tak se nejednou ocitá v ohrožení života. Nebýt party dobrých přátel nejspíš už by nebyla mezi námi. Životní cesty těchto dvou mladých žen se nám protnou jedné osudné zimní noci a od té doby bojují nejen o své životy společně. Noe nalézá útočiště v německém kočovném cirkuse avšak s jednou malou podmínkou. Musí ovládnout vzdušnou akrobacii a právě Astrid se stává její učitelkou.

„Teď nebo nikdy. Zhluboka se nadechnu a skočím. Rozhodím nohama a padnu dolů bezmocně jako ryba na udici, nic se míň nepodobá Astridině ladnému pohybu. Ale dělám to.“

Dostává se nám do rukou nesmírně silný příběh přátelství, nesoucí prvky tajemství, ukrývání a nechybí zde ani motivy lásky. Kniha snoubí fikci se skutečnými příběhy a tak, ačkoli samotný příběh Noe a Astrid smyšlený je, nese těžký punc ještě nedávné reality.

Knihu čtete s nesmírnou ladností a elegancí vzdušných akrobatek. Jednou jste dole, jednou nahoře stejně jako naše dvě hrdinky. Za tohle si Pam Jenoff zaslouží bezesporu větší poctu než jen označení New York Times Bestseller, protože za bestseller se dneska považuje kdejaký brak. Ale tohleto má do braku hodně daleko.

Světla zimní noci je jedna z nejkouzelnějších knížek, která se mi za poslední dobu dostala do rukou. Bez obav ji mohu doporučit úplně všem čtenářům a věřím, že se bude líbit, i že si z jejích stránek něco odnesete. Protože u mě se to podařilo.

Komentáře (2)

Přidat komentář

Ouninka
27.02.2019

Naprosto krásná recenze, která mě navnadila ke koupi :-) !

Lidka
20.01.2019

Krásný komentář, moc děkuji. Lidka