Žhářství není řešení

recenze

První padlí (2019) 4 z 5 / a.k
První padlí

U nadzemní stanice Nollendorfplatz byla nalezena mrtvola muže. Lhostejní Berlíňané chodili okolo těla bezdomovce řadu dní, nikoho nenapadlo, že pod kabátem potřísněným holubím trusem leží člověk bez života. Vrchní komisař Wilhelm Böhm začíná pátrat po okolnostech zločinu.

Hlavní hrdina detektivní série kriminální inspektor Gereon Rath čerpá nucenou dovolenou za své přesčasy v Kolíně. S vyšetřováním Böhmovi proto pomůže Rathova snoubenka Charly. Má vyslechnout osobu, která oběť znala. Charly tak zavítá do psychiatrické léčebny v Dalldorfu, kde je držená nemocná židovská žhářka Hannah Singerová. Právě ona způsobila před dvěma lety požár útočiště bezdomovců Vraní hnízdo a zavinila smrt osmi lidí. Oběť vraždy od stanice Nollendorfplatz tehdy žhářský útok přežila, ale skončila s vážným znetvořením obličeje. Charly z dívky nedostane ani slovo. Ke všemu svěřenkyně z ústavu uprchne.

Berlínem se šíří napjatá atmosféra. Mezi nacisty a komunisty se vyhrocují rozpory, hrozí nebezpečí občanské války. Píše se rok 1933 a za dva týdny proběhnou volby do říšského sněmu. Všichni věří, že po volbách se situace postupně uklidní pod taktovkou vítězné strany.

Rathovy radovánky při bujarém kolínském karnevalovém veselí utne zpráva o požáru říšského sněmu. Vrací se urychleně do Berlína. Ještě než stačí podniknout právě svěřené úkoly ohledně pátrání po vrahovi bezdomovce, je přeložen k politické policii, kde má na starost vyslýchat komunisty a odhalit jejich spiknutí, jehož důsledkem byl právě požáru sněmu.

Vyšetřování smrti bezdomovce je oficiálně odloženo. To by ale nebyl Rath, kdyby se nepustil do pátrání na vlastní pěst. Minulost oběti ukazuje, že jde o válečného veterána. Tenkrát v roce 1917 byl účastníkem operace Alberich, kdy se při ústupu pruské armády stal zločin. Jakou souvislost to má ale se smrtí po 16 letech, nedává žádný smysl.

U jedné oběti to neskončí. A bude to ještě hodně zamotané. Rath se zase dostane do svízelné situace, která ho dožene dokonce k úvahám, zda-li nemá vzít jednu z vražd sám na sebe. Celé rozkrývání případu je pro něho nepřehledné a nejednou s ním budete přemýšlet, co podstatného vám vlastně uniká.

Ani přes nabitý děj nejsme ochuzeni o pohled do soukromí Ratha a Charly. I do vztahu obou snoubenců zasahuje současná politická situace i z toho vyplývající napětí na pracovišti. Pracovní nápor se odráží i v těch pár společných chvilkách, které se často promění v bouřlivý výbuch emocí či nedorozumění. To se pak opět oba uchýlí ke své práci. Charly se snaží najít uprchlou Hanu mezi „dětmi ulice“ a Rath balancuje mezi manýry politického oddělení a svým soukromým detektivní zápalem.

Kniha „První padlí“ patří do série s komisařem Gereonem Rathem a je už pátou samostatnou epizodou v pořadí. Každým případem se v knihách posouváme v čase o jeden rok. Autor tedy nutně přitvrdil a bez skrupulí ukazuje vyhrocenou situaci Německa, kdy nacisté pronikli do všech sfér berlínského života. Naši oblíbení hrdinové jsou rozhořčeni nacistickou nadvládou v zemi a těžko se smiřují s tím, jak někteří z jejich blízkých berou vážně nacistickou ideologii, kterou slepě vnímají jako příslib lepší budoucnosti. Vlastní detektivní pátrání se někdy ve víru fašistických praktik mírně vytrácí, aby mohl na čtenáře v plné síle dopadnout děs z mučení vyslýchaných, či nedobrovolný odchod některých našich starých známých.

V knihách s Gereonem Rathem nečekejte pouze detektivku s podkresem meziválečného Berlína. Celá série je výjimečná tím, jak dokáže čtenáře vtáhnout do napjaté doby svou atmosférou. A právě v tomto díle je snad celkový vjem doposud nejpůsobivější.

Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
24.05.2020

Já se přiznám, že mě nejvíce nadchnul "mazurský" díl série, Spis Vaterland. Ale skvělé jsou všechny a já jen závidím těm, které tahle úžasná a rozsáhlá (jednotlivé díly mají většinou rozsah alespoň 600 stran!) četba teprve čeká . . .