Ze zimy, krve a pomsty vzešla bojovnice :))

recenze

Klan (2019) 5 z 5 / Airin
Klan

Jelikož anotace vypovídá o všem, co byste měli pro začátek o této knize vědět, raději se zaměřím na postavy, na to, jak je kniha skvěle napsaná a proč vám ji všem doporučuji! :)

Vegr yfir fjor – Čest je víc než život

Eelyn jsem si hned od začátku oblíbila. Byla plná energie a odvahy, ničeho se nezalekla a i za cenu svého života se vrhla pronásledovat své nepřátele, kteří nad ní měli převahu – aby zachránila svého bratra. Snad skoro s každým jejím rozhodnutím jsem se ztotožnila, a tak jsem na ní a její charakter během knihy vůbec nezměnila názor. Naopak jsem ji obdivovala, jak byla silná a statečná v době, kdy se z ní stala na nepřátelském území otrokyně, která byla nucena dělat dříve pro ni podřadnou práci. V této části knihy jsem spíše zuřila, jak se k ní občas chovali její věznitelé a sama si říkala, jestli bych dokázala spolknout svoji hrdost a přiměla se k tomu samému, k čemu se přiměla Eelyn.

Nejlepší byla asi chvíle, kdy si začínala uvědomovat, že i její nepřátelé jsou jen lidé, kteří mají své rodiny, milující děti a chtějí jen jedno – přežít. Užívala jsem si chvilky, kdy jejich národ začala lépe poznávat a uvědomovala si, že by je všechny díky příměří mohla čekat mnohem lepší budoucnost. Bohužel příměří bylo mezi jejich národy doslova zakázané slovo. Vše se ale začíná měnit, když se z temnoty probudí noční můra všech okolních národů – a teprve teď začíná masakr. Všechny národy si nyní musí položit otázku, na kterou nikdy nechtěli ani pomyslet…

„Moje jediná šance byla přečkat zimu ve vesnici. Pokud mě mezitím nezabijí“.

Co se týče jejího „mrtvého“ bratra Iriho, který opět povstal…Upřímně? Od první chvíle, kdy se v knize objevil, jsem ho nenáviděla! Ne, že by mi byl nesympatický nebo tak nějak, ale prostě…Aaaa! Jako kdybych byla na místě Eelyn, tak bych zuřila stejně, jako ona! Prostě to, jak zradil ji a její rodinu a ani ho nenapadlo jim třeba něco říct, je hrůza. Byla jsem moc ráda, jak ho Eelyn zprvu ignorovala a vůbec se s ním nechtěla bavit. Jen ať taky pochopí, jak moc to jeho rodinu bolelo. Nakonec ale, jak příběh plynul, se čtenáři odhalí nová zjištění o jeho příběhu a díky tomu jsem ho začala o něco více chápat – proč udělal to, co udělal a proč neudělal to, co měl udělat. Takže jsem si ho časem oblíbila také, nutno dodat, že se pak v příběhu velmi snažil.

No a dostávám se k mojí oblíbené postavě – Fiskemu (překvapivě že? Kdo by ho taky neměl rád?). Fiskeho jsem si oblíbila prakticky okamžitě. Byl totiž stejně tvrdohlavý, jako Eelyn, takže není divu, že u jejich společných scén jsem se někdy prostě musela smát. Nutno dodat, že i když byla jeho nepřítelem, snažil se ji hned v prvních pár minutách, kdy se stala otrokyní, nezabít, což pro něj musel být nadlidský úkol :) Moc jsem si jeho postavu užila, skvěle popsaný charakter a na jeho příchod na scénu jsem se pokaždé těšila. Víc k němu neprozradím, i když bych chtěla, ale na něj i na celou knížku si už musí udělat názor každý sám za sebe :)

Knížka mě neskutečně bavila! Od začátku do konce byla protkaná akcí a napětím a to především v době, kdy se Eelyn ocitla na nepřátelském území. Ještě většího rozjezdu se čtenář dočká v té části knihy, kdy je všechny zastihne vpád krvelačného klanu – a to už byla jedna velká jízda. Jako bych se ocitla ve světě ze seriálu Vikings – až mi některé dost podobné věci připomínaly tento seriál, což bylo jedině dobře. Pustila jsem se do knihy s vervou a očekáváním, protože jsou Vikings mým oblíbeným seriálem.

V ten den, kdy jsem Klan začala číst, jsem se zrovna dodívala na poslední díl páté série a byla tak neskutečně naladěná na tento příběh s vikingskou tématikou, že jsem měla během večera skoro půlku knihy už za sebou. To taky vypovídá o mém názoru na Klan – skvělá, úžasná knížka, kterou vřele doporučuji především těm, kteří mají rádi seriál Vikings, vikingskou tématiku, trochu té romantiky se zde také najde a dále příznivcům dobrodružného fantasy žánru :) Já s touto knihou rozhodně chybu neudělala :))

Ps: To by nebyla vikingská tématika, kdyby se i tady neobjevily krvavé obřady :)
Hodnocení: 8/10
Více zde: https://bookhunter5.wordpress.com/2019/02/25/ze-zimy-krve-a-pomsty-vzesla-bojovnice/

Komentáře (0)

Přidat komentář