Za vším hledej prachy

recenze

Zmizení perníkové princezny (2020) 3 z 5 / Lena91
Zmizení perníkové princezny

Česká autorka Alena Jakoubková se dle vlastních slov snaží svou tvorbou oslovit hlavně ženy. V její nové knize s názvem Zmizení perníkové princezny zvolila téma ženám velmi blízké, a to maloměstské pomluvy a drby. Příběh se totiž odehrává ve Vlčicích, maloměstě, kde si člověk nemůže ani uprdnout, aniž by to do rána nevěděli úplně všichni.
Hlavní postavy, dvojčata Gábina a Klára jsou díky vlastnictví místních podniků, kavárny a květinářství, velmi dobře informované o tom, co se kde šustne, kde, kdo a s kým. Obě jsou zvědavé a rády se vměšují do cizích záležitostí. Své o tom ví soukromý detektiv David Holzman, kterému několikrát zasáhly do vyšetřování. I přesto, anebo právě proto, se jim chodí půlka města svěřovat se svými problémy a žádat je o radu a ony vždy rády pomohou. Obě sestry jsou vykresleny jako velmi pohledné ženy středního věku, tudíž nikoho nepřekvapí, že i ony, ačkoliv jsou svobodné, přispívají svými pochybnými vztahy a románky k možným pomluvám.
Celá kniha se točí okolo rodinných vztahů a šíření pomluv jako třeba, že ředitelka školy údajně vede ve škole penzion na černo a její manžel to táhne s Klárou. Místní mladík přivede nezletilou dceru Holzmana do jiného stavu, starostka okrádá město. Tyto vlčické příběhy a skandály zdejších obyvatel zcela upozaďují ústřední motiv knihy, a to zmizení mladé pekařky perníčků Blanky.
Gábině jako odběratelce skvostných sladkostí Blančino zmizení nenechá chladnou a začíná se sestrou Klárou i Blančiným přítelem Davidem pátrat na vlastní pěst a fušovat tak do řemesla Holzmanovi. Ten vedle nich vypadá jako břídil, neboť sesterské duo se díky svým informacím „z podsvětí“ dokáže dostat k nejednomu svědkovi a potřebným faktům. Když zjistí, že ve hře je pořádný balík špinavých peněz, které kdysi ukradl Blančin otec, vrah a zločinec, který má být propuštěný z vězení a plánuje ukradnuté peníze vyzvednout, začíná jít do tuhého a sestry potřebují pomoc.
Román Zmizení perníkové princezny, jak už název napovídá, ve mně vyvolal představu detektivního příběhu, který se zabývá zmizením mladé pekařky, avšak bohužel je z velké části odsunut až, si troufám říct, převálcován vedlejšími liniemi příběhu. Z počátku jsem se sestrami sympatizovala, ale postupně mi přišlo jejich chování a vše kolem takové naivní a plytké. Hromada postav s nepřeberným množstvím problémů, které řeší celá vesnice více, než jednu ztracenou holku.
Nemůžu říct, že by kniha nebyla čtivá, dokonce jsem byla zvědavá na to, jak autorka celou knihu zakončí. Na konec se musím přiznat, že to nebylo úplně čtení pro mě, ale věřím, že si kniha najde své čtenáře nejen mezi věrnými fanynkami paní Jakoubkové, ale třeba i mezi ženami z malých měst či vesnic, kde o pomluvách ví své.
Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk

Komentáře (0)

Přidat komentář