Z kouře a kamene

recenze

Z kouře a kamene (2018) / ZapisnikTerky
Z kouře a kamene

Prvotinu Bětky Bílkové jsem objevila na webu naší pelhřimovské knihovny a ihned jsem zapůjčovala. V objednávce od Albatros media mám totiž její druhou knihu. Chtěla jsem si Z kouře a kamene přečíst ještě před Kostmi Mraza. A dobře jsem udělala. Už anotace zní dobře a příběh této urban fantasy je vážně super. Přijde mi i poměrně originální.
.
- Začněme kritikou. Kniha byla příliš krátká, nebo spíš stručná. Možná za to mohou oddělené odstavce, ale vůbec mi nepřišlo, že bych přečetla přes 300 stran. Postavy, magie, politika a celkově svět neměli dostatečný prostor. Například část, kdy se Carys učí používat magii a tím se i sbližuje s Roanem, je nedostatečná. Tyhle části knih i filmů mám nejraději! Postavy nemají moc velkou osobnost, kterou bychom mohli poznat. Carys byla celkem sympatická, Mary mi bylo většinou líto, Roan byl většinou takový nijaký a dost mi chybělo větší popsání vztahu s Ninette nebo Caelem. Když jsme u těch vztahů – opět mi chyběla výraznější romantická linka. Nejspíš to bylo záměrně, ale stejně to musím uvést.
.
+Pokračujme pozitivy. Bětka umí skvěle popis! Místa i postavy jsme si dokázala hned pěkně představit. Někde byl už popis trochu navíc, ale to mi nevadilo. Jak už jsem zmínila v úvodu, příběh byl opravdu parádní. Nápad mi přišel poměrně originální. Pár podobností s jinými knihami samozřejmě objevíte, ale někde se získat inspirace musí. Pár vět nebo názvů bylo stejných jako v jiné knize, ale to se mi moc líbilo a myslím, že to byl záměr. Začátek i konec knihy byl tak akorát dlouhý. Nikde se nic nenatahovalo a ani nezkracovalo. Závěrečná bojová scéna byla dobrá. Na prvotinu to je, myslím, dost úspěch. Kdybych svojí knihu jednou dopsala a ta byla takhle kvalitní, byla bych na sebe hrdá.
.
Obálka knihy je celkem povedená. Měla jsem jen eknihu, takže jsem si ji nemohla osahat. Zajímavé byly „odentrované“ odstavce (byl mezi nimi prázdný řádek navíc). Na začátku jsem se bála, že mě budou rušit, ale bylo to ok.
.
Celkově tedy doporučuji k přečtení. Není to wow fantasy, ale pro začátečníky nebo mladší čtenáře fantasy to bude pecka čtení.


Z kouře a kamene Z kouře a kamene Alžběta Bílková

Morigan – nádherné, ale kruté město. Obyčejní smrtelníci zde žijí po boku nadpřirozených bytostí Šerosvěta a pod přísným dohledem čtyř vládců města. Když se jeden z nich objeví na prahu domu Carys Obelové a zemře jí v náručí, dívk... více


Komentáře (0)

Přidat komentář