Vyrovnej se s minulostí a začni žít!

recenze

Nezavírej oči (2018) 4 z 5 / knihamouder
Nezavírej oči

Sestry Robin a Sarah jsou povahově velmi odlišné a každá má vlastní okruh přátel. Přesto se obě velmi milují a navzájem podporují. Rodina si žije šťastným životem až do osudného rozhodnutí dospělých, rozdělit jednu domácnost na dvě a doplnit je “vetřelci“

Již třicetileté sestry se nestýkají a každá žije svůj podivný život v jakési bublině.
Robin se bojí vycházet z domu, spí pod postelí a tajně pozoruje sousedy.
Sarah je obklopena pavučinou lží, kterou si sama utkala. Přijdou však první problémy a její vysněné království se začíná hroutit. Sarah se rozhodne, že vyhledá svoji zapomenutou sestru Robin. Jaké bude setkání po letech? Naleznou u sebe sestry dávno ztracenou oporu? A hrozí jim nebezpečí plížící se z minulosti?

Kniha líčí život dvou rodin. Krásné přátelství rodičů bohužel přeroste v hlubší city. Dospělí jsou zaslepeni láskou a uchylují se k podivným rozhodnutím. Do budoucna to způsobí velké problémy všem zúčastněným, především dětem.

Autorka se v krátkých, za to velmi silných kapitolách věnuje Sáře a Robin, které střídavě vstupují do přítomnosti a minulosti. Každá stránka v knize odkrývá kousek tajemství z rodinného dramatu. Čtenáři se tak zobrazí kompletní skládačka až na konci samotného čtení.

Traumatické dětství způsobí šrámy na duši sestrám i jejich nevlastnímu bratru Kalovi. Kal je velmi vnímavý a plachý mladík. Jeho postava má v příběhu také významnou roli. Jako by se stal hromosvodem pro své nespokojené okolí. Nedostatek otcovské lásky, neporozumění a další problémy se nabalují na chlapcova bedra. Kolik bolesti a křivdy Kalova jemná duše ještě unese?

Závažná témata, kterým se autorka věnuje, ve mně vyvolala vlnu lítosti, smutku a zděšení. Problémy, které se týkají rozpadlých rodin, duševních poruch, sexuálního obtěžování, drog, spontánních potratů a sebevražd, jsou v knize popsány velice citlivě.
Pocity postav jsou v knize též dokonale zachyceny. Zjistíte, že s postavami prožíváte jejich smutek z odloučení, bolest, samotu i vztek. Velmi se mě dotklo pozvolné odcizování sester.

Holly Seddon vám naservíruje nedokonalé postavy a jejich dávná tajemství, lži, osudové chyby a bolestivá nedorozumění. Kam vás dotlačí sobecká rozhodnutí a co jimi způsobíte ostatním? Ponořte se do psychologického thrilleru s lehkým začátkem, mnoha šokujícími odhaleními a skvělým závěrem.


Knihu doporučuji!






Knihu vydalo nakladatelství Omega a lze ji zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář