Nezavírej oči

Nezavírej oči https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347423/mid_nezavirej-oci-oKs-347423.png 4 131 46

Robin a Sarah, ač dvojčata, si nejsou moc podobná a ani naladěná na stejnou vlnu, a navzájem se milují. Dokud nebyla odloučena kvůli krutým poměrům v rodině. Teď je jim přes třicet. Robin žije sama, trpí agorafobií a záchvaty paniky. Celé dny a noci tráví chozením po místnostech svého domu. Anebo pozoruje ulici, domy, sousedy. A jednoho dne uvidí něco, co neměla ... A Sarah? Sarah získala to, co chtěla – hezkého muže, krásné dítě, dokonalý domov. Ale najednou je obviněna z nejhoršího činu ze všech. Dokud se nevypořádá s něčím, co se stalo už velmi dávno, nebude moci být se svou rodinou. A aby to dokázala, musí se spojit se svou sestrou. Sarah však není jediná osoba, která hledá Robin, a když se jejich cesty konečně protnou, obě dívky budou muset bojovat za mnohem víc, než je jejich vztah.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Omega
Originální název:

Don´t Close Your Eyes , 2017


více info...

kamila5406
kamila5406
10.02.2024 3 z 5

Rodinné drama, výměna manželek, jedna má problémy s přítelem a druhá se straní od lidí dvě časová pásma kniha je nudná

terimila
terimila
08.11.2022 3 z 5

Zvláštní kniha. Strhující a perfektně čtivá, i když mi autorčin styl (formulace, výrazivo atd.) tak úplně neseděly. Zhltnuto za 1,5 dne, což je dost rychlovka. Ale pořád mě něco tahalo za oči.
Děj a zápletka... přecpaný a překombinovaný. Vím, že zlý věci v rodinách se nabalujou a řetězí... ale tohle bylo fakt moc. Postavy mě děsně štvaly, teda kromě Robin, tu jsem jaksi chápala a dovedla snést. Jinak mi jednání všech ostatních přišlo jaksi plochý, bez hlubšího prožívání, motivace. Plakaly a křičely, ale nevěřila jsem jim to.
Prostě... knížka plná nedostatků, ale i přesto hodně čtivá a vtahující. V některejch chvílích až moc. Každopádně jako oddychovka na vypnutí od každodenního shonu - dobrý.


MadyDollar
MadyDollar
07.06.2022 1 z 5

Prvních pár stránek mě nadchlo, jak byla kniha čtivá a na první pohled "vtáhne do děje" a bude to napínavý příběh. Velký omyl. Po několika stránkách toto nadšení opadá a zabředáváte do protahované smyčky, která zdánlivě jde pořád dokola a nikde nekončí.
Trošku jsem se nechal svést označením "thriller" a pořád čekal, že se něco stane, že už ta zápletka konečně začne... nezačala. Nazval bych knihu spíše psychologickým dramatem. Sleduje pocity a jednání dvou žen, sester ve dvou časových obdobích (dětství X dospělost). Z tohodle pohledu je kniha vymakaná, to musím uznat. Poznáte jejich mysl až do nejhlubší vrstvy. Nicméně i to se téměř v každé kapitole opakuje, děj se nevyvíjí už vůbec a na posledních zhruba 30-40 stranách se vše rychle semele.
Nicméně pro lidi, kteří nemusí moc příběhy, ale užívají si důkladně probrané postavy, je Nezavírej oči rozhodně výborná volba. Kdo máte raději napínavé příběhy, napínavé thrillery, doporučil bych zvolit knihy jiné.

Katulinka69
Katulinka69
20.02.2022 2 z 5

Jsem zvyklá na jiné čtení, ale kniha se četla dobře a v nouzi přečtu určitě i další knihy od autorky

YA-girl
YA-girl
11.09.2021 3 z 5

I když mě nadchl ten nečekaný závěr a obrat, tak nemůžu hodnotit jinak než průměrně. Zbytek knihy byl totiž na mě moc rozvleklý, ač námět byl dobrý a zajímavý; a hlavní hrdinky mi byly docela nesympatické, takže jejich krušné osudy mě bohužel nechávaly docela chladnou... Nebylo to prostě úplně ono, ale za jedno přečtení to i tak stálo.

Hvězdinka
Hvězdinka
20.07.2021 2 z 5

Po přečtení prvních stránek jsem byla nadšená, jakým stylem je kniha napsaná. Nadšení se ale pomalu vytrácelo, děj plynul pomalu a nudně. Konec knihu oživil, ale už nezachránil. Rozhodně se nejedná o thriller, ale o sondu do života dvou rodin, které se časem tak různě promíchají a každý z nich na to v podstatě doplatí, a nejvíce bohužel děti.

JitkaHambi
JitkaHambi
10.02.2021 4 z 5

Kniha nemá nálepku bestseller, vůbec jsem o ní neslyšela a do ruky se mi dostala náhodou a přitom za mě pecka!!! Nechápu takové nízké hodnocení.Mně kniha vtáhla do děje hned od prvních stránek a ještě že jsem v karanténě, že jsem mohla číst do 3 hodin do rána a nemusela jsem ráno vstávat :-D A ten konec?To jsem nečekala.

ladyxx
ladyxx
05.02.2021 4 z 5

Především kniha nepatří do kategorie thriller, takže čtenář očekávající typické thrillerové prvky může být zklamán. Jedná se spíše o psychologické drama, ve kterém autorka rozpracovává dopady, jaké mohou na lidskou psychiku mít narušené vztahy v rodině. Kapitoly jsou krátké, jejich kompozice je dost složitá - střídá se minulost a přítomnost, a části z pohledu každé z dvojčat - tady bych vytkla rozdělení na vyprávění v 1./3. osobě, lepší by bylo zachovat jednu formu. Citlivých témat je v knize dost, z celkového pohledu však nepůsobí nijak překombinovaně, naopak jsou podány uvěřitelně. Kniha by mohla posloužit jako varování, kam až může situace zajít, pokud zájmy dítětě nebudou pro rodiče prioritní.

dencazrnu
dencazrnu
19.01.2021 5 z 5

Knihu jsem dostala darem a tak nějak jsem jí pořád odkládala. Ale to byla obrovská chyba. Kniha mne chytla od první stránky a já hltala každičké slovo, které autorka napsala. Líbilo se mi prolínání minulosti a přítomnosti, vyprávění z více stran. Jedním slovem paráda. Určitě si přečtu i druhou knihu od této autorky a opravdu lituji, že jsem s přečtením knihy tolik otálela.. :-)

lucie2371
lucie2371
18.12.2020 4 z 5

Kniha má pomalejší rozjezd a než se v ní začne něco opravdu dít je polovina knihy pryč. Avšak kniha se díky krátkým kapitolám dobře a rychle čte a od poloviny je děj napínavý. Překvapil mě nečekaný zvrat na konci knihy.

Jurkyns
Jurkyns
24.11.2020 5 z 5

Zaujala mne od samého začátku až po konec. Výborně se čte. Doporučuji!

Toňula
Toňula
19.08.2020 2 z 5

Kniha nebyla špatná,ale po předchozí autorčině knize jsem čekala větší "pecku" .První část jsem trochu potrpěla,ale naštěstí od poloviny nabral děj spád a v závěru i na překvapení ,takže nakonec docela dobré.

SimonaP
SimonaP
04.07.2020 4 z 5

Knížka mě moc bavila. Trochu mi připomínala Morriarty, celou dobu víte, že se něco stalo, ale nevíte co. Konec opravdu překvapil. Napínavé, moc hezky psané.

Máša10
Máša10
13.04.2020 2 z 5

Tak nevím, kdybych tuto knížku měla někomu doporučit, co bych mu k tomu řekla? Myslím, že bych o nic nepřišla, kdybych toto dílo minula. Ale aspoň jsem se zabavila , když knihovny jsou momentálně zavřené…

Parwana
Parwana
14.02.2020 4 z 5

Knížku jsem četla ve vlaku a nemohla jsem si vybrat lépe. Atraktivní téma, dynamický děj, velký spád, dobře vykreslené postavy. Robin mi přišla jako dobrá držka, s tou se člověk snadno ztotožní. Kniha byla až nečekaně dobrá, konec mě opravdu vzal, takové rozuzlení jsem vůbec nečekala. Až na ty mateřské slinty ze začátku knihy jedna velká paráda.

Len2očka
Len2očka
03.12.2019 4 z 5

Knižka se mi četla dobře,krátké kapitoly střídající minulost s přítomností a vyprávění na střídačku od Robin a Sáry.Četla jsem a četla,a čekala,jak tahle mizérie,kterou dospělí udělali svým dětem dopadne.

maličkán
maličkán
20.11.2019 4 z 5

Dobře se četla, závěr mě opravdu překvapil. Jednu hvězdičku ubírám za to, že byla tato slabší než Snaž se nedýchat.

monci6485
monci6485
09.11.2019 4 z 5

Kniha se čte dobře, ale je to spíš román. Žádné velké drama.

Aghatte
Aghatte
14.10.2019 3 z 5

Z předchozí knihy jsem byla nadšená, teď to bylo slabší. Ubrala bych několik kapitol, trochu to zhustila, něco nebylo potřeba tak polopaticky rozepisovat.

Špatné to ale není, a je šokující, jak se na dětech podepíše toxické rodinné prostředí. Dělit dvojčata, sourozence obecně, na to by měl být zákon, kt. to zakazuje. Sobectví rodičů bylo neskutečné. Co nechci vidět, nevidím, tedy to neexistuje. Nahlas opakované lži se stávají pravdou. Co taky z těch holek mohlo být? A Kal, ten to chudák odskákal za všechny.
Výborná psychosonda do nitra jedinců i rodin.

Googies
Googies
05.09.2019 5 z 5

Nejvíc mě asi zasáhlo to, co se stalo s Kalem. To mi z toho opravdu bylo smutno. Celou dobu jsem si říkala, co se s ním asi stalo, když byly části z přítomnosti. A když to tam konečně bylo, tak mě to dost zasáhlo. Jinak jsem si od začátku říkala, že ta Sára je nějaká divná, pošahaná.

Knížka byla pro mě prostě super. Bavila mě a úplně pohltila.

Štítky knihy

thrillery vyrovnání se s minulostí agorafobie thrillery pro ženy

Autorovy další knížky

2017  80%Snaž se nedýchat
2018  73%Nezavírej oči
2022  68%Jsi na řadě

Kniha Nezavírej oči je v

Právě čtených1x
Přečtených180x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených3x
Knihotéce134x
Chystám se číst107x
Chci si koupit23x
dalších seznamech1x