Vůní proti všemu

recenze

Temný květ (2020) 5 z 5 / Lena91
Temný květ

Vůně kuchyňského ohně a pouštních růží. Závan po umírajícím otci. Známý nádech potu zamaskovaného jantarovým olejem s příměsí tymiánu. Tak popisuje australská autorka P. M. Freestoneová nový svět Aramtesh ve své prvotině s názvem Vůně Aramateshe s podtitulem Temný květ. Kniha je doslova protkána vůněmi a barvitý popis všech vůní i zápachů zapojuje i čichové buňky a snáze tak vtáhne čtenáře do děje.
Ve světě vůní žije i ambiciózní dívka z malé vesnice Rakel s nadáním a citlivým nosem převyšující kdejakého zkušeného odborníka. Jejím snem je stát se parfumérkou a pomoci tak otci s léčbou tzv. hniloby. Když se Rakel nechtěně dostává po nezdařilých parfumérských zkouškách do služeb Strážkyně vůní, přijíždí do jejího chrámu císařská delegace prince Nisaie doprovázeného Ashem. Ash je oddaný mladý muž sloužící jako Štít korunnímu princi Nisaiovi, jejichž pouto je nejen díky společnému tajemství silnější nežli bratrské. Jejich osudy se protnou v momentě, kdy dojde při požáru nejvzácnější květiny dahkai k otravě prince Nisaie. Strach z obvinění a strach o blízkého člověka je svede na společnou cestu, jejímž cílem je najít lék na starodávný jed. Podle rad umírající Strážkyně vůní se vydávají hledat Ztracenou knihovnu a s ní i recept na protijed, jehož suroviny zašifrované do hádanek je nutno shánět po celé říši.
Tuto cestu autorka využila k jakémusi představení nového a neuvěřitelně krásného a propracovaného fantasy světa, který stvořila. Rakel s Ashem procestují všechny provincie, poznají jejich božstva, seznámí se s místními lidmi, zvířaty a taky charakteristickými věcmi. Co ale trochu postrádám je úvodní náčrt či mapka Aramteshe, který nechybí v žádné podobné knize a které mám moc ráda, neboť si hned lépe dokážu představit postavení světa a vzdálenosti. Musím ale podotknout, že Freestoneová věnovala popisu celé země a jednotlivým provinciím nejednu stránku, takže není těžké si celou kouzelnou Aramtesh představit.
Stejně tak jsou skvěle propracované i postavy. Zanedlouho máte pocit, že Rakel i Ashe dobře znáte, že jim rozumíte a chápete jejich potřeby a touhy, a přitom autorka jejich charaktery a tajemství servíruje postupně. V prvních kapitolách vypráví střídavě o dosavadních životech obou postav a poté, co se vydají na společnou cestu, nám autorka umožňuje vidět celé jejich dobrodružství očima obou hrdinů.
Díky odvaze, štěstí, penězům, ale i zkušenostem se Rakel a Ashovi podaří sehnat všechny ingredience léku, avšak stihnou ho princi Nisaiovi podat včas než nadejde jeho čas a bude protijed fungovat? A kdo vlastně prince otrávil? Osud prince i celé Aramteshe je v jejich rukou a číhající stín jim to neulehčí.
Kniha Vůně Aramteshe přináší neotřelou fantasy omamně prosycenou vůněmi a neuvěřitelným poutem mezi dvěma lidmi. Přináší nový svět tvořený hlavním městem a okolními provinciemi se vzácnými surovinami. Vše působí tak mysticky díky přetrvávající úctě ke starodávnému božstvu. Celý příběh je nápaditý, bez hluchých míst a zbytečných popisů, čtivý a tempo krásně žene děj kupředu. Rakel i Ashe si zamilujete pro jejich oddanost, odhodlanost, kuráž i citlivost. Oběma jsem přála, aby si splnili své sny a také, trocha romantiky, aby se dali dohromady, k čemuž příběh pozvolna a příjemně nenásilně směřuje.
Je mojí příjemnou povinností tuto krásnou, třpytivou, modro-zlatou záležitost z venku, a úžasně čtivou, doslova pohlcující zevnitř doporučit všema deseti, protože v tom nepřeberném množství fantasy příběhů jen tak nenarazíte na tak zdařilou a originální prvotinu, jejíž další díl budete po poslední stránce Temného květu taky tak nutně potřebovat jako já.
Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář