Všude číhá smrt

recenze

Všude číhá smrt (dvojkniha 7. a 8. díl) (2020) / Maru.Maruska
Všude číhá smrt (dvojkniha 7. a 8. díl)

Historické knihy byly v mé rodině vždy oblíbené. Od českých i zahraničních autorů. A mezi nejoblíbenější české autory rozhodně patří i Jan Bauer. Tentokrát jsem se pustila do další jeho dvojknihy s názvem Všude číhá smrt. Najdete v ní 7. a 8. díl série s Rychtářem Jakubem Protivou a mnichem Blaisusem, konkrétně Dárek pro mistra kata a Klášter kostlivců.

I když všude najdete upozornění na to, že jde pouze o nové vydání výše zmíněných knih (nikoli o nově napsané příběhy), spousta čtenářů s tím má stále problém a po otevření a krátkém začtení dochází k nemilému překvapení. Takže upozorňuji, že tato dvojkniha je skvělá pro doplnění vaší knihovničky v případě, že Bauerovy knihy zatím doma nemáte. Mně se nové vydání líbí (obálky jsou hezčí než předchozí) a tato série nám chyběla, takže s nadšením naší rodinou knihovnu o dvojknihy doplňujeme.

Teď už ale k samotným příběhům. Oba jsou takovou jednohubkou třeba na nedělní odpoledne. Potěšeni jistě budou milovníci napětí, protože to tady ani v jedné z knih nechybí. Na druhou stranu v nich najdete i spousta situací, nad kterými se zasmějete. Tento přechod mezi tragédií a komedií je pro Bauerův styl psaní typický a troufám si říct, že jeho fanoušci právě tohle mají rádi a právě tohle u jeho děl vyhledávají. Pokud je to i váš šálek čaje, tak jistě panu autorovi prominete i některé historické nepřesnosti, které mu jsou často vytýkány (a bez jakýchkoli polemik musím souhlasit s tím, že prostě jsou součástí jeho vyprávění). Opravdu jde spíše o oddechové čtení, u kterého se tolik nebazíruje na samotných faktech, což samozřejmě může některým čtenářům vadit. A také často vadí.

Pokud máte rádi detektivky s historickým pozadím, které jsou čtivé a u kterých nemusíte moc přemýšlet (protože mají jednoduchou zápletku), tak jakákoli kniha z této série je pro vás dobrá volba. Náročný čtenář nejspíš příliš uspokojen nebude (ten by měl sáhnout spíše po odbornější literatuře), ale myslím, že každý z nás alespoň čas od času potřebuje sáhnout i po méně náročné četbě. Pak je třeba tato dvojkniha ideální.

Komentáře (0)

Přidat komentář