Sladká nevědomost

recenze

Kdo pozdě chodí... manžel mu škodí (2023) 4 z 5 / Maru.Maruska
Kdo pozdě chodí... manžel mu škodí

Znáte českou spisovatelku Alenu Jakoubkovou? Na svém kontě má mnoho románů. A já po nich sahám pravidelně, takže by vás nemělo překvapit, že jsem si nenechala ujít ani novinku nazvanou Kdo pozdě chodí... manžel mu škodí. Opět se mi líbí název, který dokonale vystihuje děj – přesně tak, jak už je u knih paní Jakoubkové zvykem.

Hlavní hrdinka Lena Vranská odjíždí jako au pair do Itálie. Ovšem záhy zjistí, že je těhotná... Taková malá komplikace, se kterou nepočítala. Takže: co teď? Mohla by svému novému italskému příteli namluvit, že otěhotněla s ním, i když tomu tak ve skutečnosti není? Protože dobře ví, že otcem dítěte je její bývalý přítel z Čech. A co když její malé tajemství někdy vypluje na povrch? Nebo se jí pravdu podaří zatajit navždy?

Co se týče reálnosti příběhu – v tomto ohledu je opravdu těžké knihu soudit. Některá z vyprávění jsou jako vystřižená ze života, jiná spíše nereálná. Ovšem občas i mě umí život pořádně překvapit, takže na druhou stranu i kdokoli z nás může čelit podobným situacím jako hlavní hrdinky z románů paní Jakoubkové. Člověk prostě nikdy neví, jaké překážky mu osud naklade do cesty! A věřím, že i ve skutečném životě se některé z žen zachovají přesně jako Lena... A neuvědomí si, co všechno svým rozhodnutím způsobí!

Nebudu vám tvrdit, že jde o intelektuální čtení. Tak to prostě není. Děj je jednoduchý, hlavní hrdinky obvykle neoplývají vlastnostmi, díky kterým byste si je zapamatovali. I já si po nějaké době od dočtení děj jednotlivých románů jen těžko vybavím. Přesto mě ale příběhy paní Jakoubkové baví. Doporučuji s nimi prokládat třeba odborné knihy, u kterých se musíte plně soustředit. Já její romány moc ráda čtu ve chvíli, kdy si potřebuji odpočinout od jiných náročných knih. A nebo od svého vlastního života, svých starostí. Zkrátka u těchto románů můžu úplně vypnout a jen sledovat osudy hlavních hrdinek, které se honí za svým štěstím.

Román Kdo pozdě chodí... manžel mu škodí doporučuji všem ženám, které hledají odpočinkovou literaturu. A také těm, které se chtějí poučit, aby nedělaly unáhlená rozhodnutí – právě jako hlavní hrdinky!

Komentáře (0)

Přidat komentář