Všechny stránky Amelie - sedmý HumbookTip

recenze

Všechny stránky Amelie (2021) 5 z 5 / knihy_a_filmy
Všechny stránky Amelie

Nový Humbook Tip, si za mě rozhodně tuto nálepku kvality zasloužil. Na knihu jsem se neuvěřitelně těšil a byl jsem zvědavý na ten kouzelný text, který @iamabookoholic tak vychvalovala. No a Monča rozhodně ani trošku nepřeháněla!
Knihu jsem si naprosto zamiloval, možná bych ji i dokonce označil za nejlepší, kterou jsem doposud v tomto roce přečetl. Jazyk, kterým je kniha napsaná je opravdu poutavý a má obrovské kouzlo. Jsem si jistý, že kdyby mi Všechny stránky Amélie přišly pod ruku v klidnějším období, přečetl bych je za den až dva. Kniha se totiž čte velmi rychle a i když nejde o žádnou akci, kniha vás nepustí a budete chtít číst dál. Poetičnost jazyka je opravdu silná a čtení na mě mělo velmi uklidňující vliv.
S postavami jsem si náramně sedl. Sympatické postavy, které dávali smysl, měly co předat a především, měly čím zaujmout.
V příběhu se setkáváme s Amelií a Jennou, které spojuje velmi silné přátelství. Obě dívky taktéž spojuje láska ke knihám, konkrétně k populárním Kronikám Ormanu, když se tedy objeví příležitost setkat se s autorem, nenechají si ji utéct. S autorem se ale ve výsledku setká pouze Jenna, kvůli čemuž se kamarádky pohádají. Dříve než se usmíří, umírá Jenna při autonehodě. Nešťastná Amelie obdrží balíček s limitovaným vydáním Kronik Ormanu. Následně ozhodne se najít odesílatele a zjistit, jak balíček souvisí s Jennou...
Hlavním tématem knihy je ztráta blízké osoby, se kterým autorka moc dobře pracuje. Svou knihou do světa posílá silné hrdiny, kterým budete moct jasně nahlédnout do jejich mysli a porozumět tak jejich nelehkým příběhům. Hrozně se mi líbila myšlenka, která je jako vystřižená ze skutečného života, vyslovená jedou z postav: "Všichni alespoň jednou v životě padneme za oběť nepravděpodobným statistikám". Můžeme si žít báječné životy a pak přijde něco, co nás naprosto zaskočí a to potkalo i nejednu postavu této knihy. Ve mně kniha dokázala vyvolat lítost, kdy už ani k nějaké té slze moc nechybí a to se mi při čtení stává jen velmi zřídka.
I přes to, že se kniha zabývá heavy tématem, je plná překrásných, romantických momentů, kdy se možná budete culit za obálkou knihy.
Nalákat vás může i to, že se kniha odehrává v knižním prostředí a objevuje se v ní i dost popkulturních narážek. Jedinečná je i Ameliina obsese velrybami, které proplouvají celou knihou.
Sedmý HumbookTip si u mě rozhodně získal 5/5 hvězdiček!
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Humbooku *humbookblogeri *spoluprace

Komentáře (0)