YA fantasy, které neurazí, ale bohužel ani nenatchne

recenze

Strážci živlů - Síla vody (2024) 2 z 5 / knihy_a_filmy
Strážci živlů - Síla vody

Před lety bohové jako své služebníky stvořili strážce živlů. Ti se však brzy snažili postavit bohům jako sobě rovným - za svou troufalost tak byli potrestáni a uvězněni ve vesnici. Tu mohou opouštět jen členové rady starších, a to jen v případě, kdy je bohové pověří úkolem spojeným s živly ve světě lidí.
Leah a Olivie jsou obě strážkyně, především ale nerozlučné kamarádky. Oproti Ericovi, dvojčeti Olivie, chovají jako většina ostatních strážců úctu vůči bohům. To se ale změní, když strážci po pár letech znovu čelí tragédii, která by ale JE potkávat neměla.
Samotná anotace knihy se o příběhu bojí něco prozradit. Mé očekávání se tak nechaly strhnout obálkou, která toho z mého pohledu slibuje více, než kniha skutečně nabízí. Kniha mě nalákala především tím, že zpracovává magii živlů. Bohužel v celé knize je magie strážců předvedena jen minimálně a nijak důležitě pro děj. Kniha také představuje koncept mytologie bohů, který je nám představen jen okrajově. Naopak společnost strážců mi svým fungováním připomněla společnost v Divergenci (děti si po dovršení určitého věku vybírají živel).
Je tu taky milostný trojúhelník, který není tolik výrazný, protože se jedna jeho strana většinu knihy neobjevuje v prostoru děje. Hlavní romantická linka je tu něco mezi slow burn a hate to love - tohle se autorce moc povedlo, a právě proto bych i ocenil více stran. Zajímavě zpracovány byly i úkoly, kterými musela Leah ke konci své cesty projít. Uspokojivý byl i konec, kde došlo k zodpovězení mnoha otázek - současně ale i otevření pár nových, protože je konec otevřený. Zklamal mě prolog, ze kterého jsem byl na začátku nadšený, protože mi se závěrečným vysvětlením moc nesedí. Stejně tak Olivia, ke které jsem měl na začátku větší sympatie než k hlavní hrdince, u mě na konci nenašla moc pochopení.
Je tu spousta motivů, které měly v mých očích velký potenciál na to si mě získat. Ač příběh samotný je promyšlený a zajímavý, vyprávění jde většinu času po povrchu a rychle skáče vpřed. Být to jedna z prvních přečtených knih v rámci YA fantasy budu nadšený.
Hodnocení: 2,5/5
Knihu mi k recenzi poskytli @humbook_blogeri #spoluprace

Komentáře (0)

Přidat komentář