Zdánlivě neřešitelný případ s překvapivě důmyslným odhaleným řešením

recenze

Hledači světla (2022) 4 z 5 / knihy_a_filmy
Hledači světla

Ve východonigerijském městečku Okriki jsou za živa davem upáleni tři studenti. Jediným vodítkem celého případů je video.
Téměř po dvou letech forenzní psycholog Philip Taiwo přijímá zakázku od otce jedné z obětí. Musí zjistit, proč byla trojice zavražděna.
Očekává lehký případ, který rychle zakončí sepsáním zprávy. Čekají ho ale nepřátelsky naladění obyvatelé, kteří už znovu nechtějí tragédii řešit a svůj čin ospravedlňují. o spolupráci nemá zájem ani policie. Případ je pro ně uzavřený a o jeho prověření nemají zájem. Najednou je jasné, že někdo si Taiwovu přítomnost nepřeje a chce vyšetřování zabránit.

Po seznámení se s dějem jsem si nedokázal představit, jak by se mohl případ vyřešit jinak. Jak se dá vysvětlit smrt tří studentů způsobená davem? V této knize je odůvodněna, že šlo o místní zlodějíčky, kteří i měli co dočinění s drogami. Avšak jeden ze tří studentů ani zdaleka nezapadá pod toto obvinění. Doktor Taiwo má tedy za úkol zjistit, kdo či co stojí za smrtí jeho syna a co na místě vůbec dělal.
Okriki je zajímavé městečko. Nehostiné. Křesťané a muslimové v jednom městě. Tento skutečný problém, se kterým se ve světě potkáváme je v knize skvěle zobrazen. Nevraživost mezi jednotlivými náboženskými vyznáními, kdy každé má o městě jiné představy. Zjistil jsem, že i samotné Okriki existuje. Z čeho jsem si ale doslova sedl na zadek bylo zjištění, že hlavní námět vraždy studentů davem čerpá ze skutečné události.
Psychologie v příběhu hraje obrovskou roli. Dokonce bych řekl, že zájemci o její studium tu najdou spoustu typů. Jako nadšenec do psychologie jsem spoustu poznatků velice ocenil. V knize se naráží na práva obecně a hlavně na to, jak je to s nimi v Nigérii, jak funguje policie, soudy. Znázorněn je tu i odpor k cizincům a jelikož je doktor Taiwo černoch, setkáme se tu i s pohledem na to, jak jeho a jeho rodinu v různých zemích odlišně vnímají. Objevuje se tu z pohledu práv i téma LGBT. V Nigérii totální tabu a následné odepření svobody.
Philip a jeho pomocník Chiko se jeví jako dokonalé duo, které se vzájemně poznává a postupně si odhaluje tajemství svých životů. Zdá se, jako by jste sledovali profíka a zdánlivého amatéra. Zároveň v knize můžeme vidět jak se jejich přátelství postupně prohlubuje a dle situace se vyvíjí.
Zmínit musím plynulost knihy a i přes to, že většina času čtení je klidná, jen o uvažování a bez akce, drží vás autor v pozornosti a stále dokáže zaujmout.
Co chci rozhodně ještě vytknout je, že autor postupně představuje ohromné množství postav. Všechny jsou ale podávány pomalu a se svou výraznou charakteristikou, takže jména si tu nespletete.
Femi Kayode na 375 stranách otevřel hned několik témat, kterým je v dnešním světě nutno věnovat více pozornosti. A proto určitě věnujte pozornost i vy Hledačům světla
Jediné mínus je, že vždy, když se objevilo nějaké nové vysvětlení, bylo toho na mě nejednou vybaleno až příliš a celá situace mohla být více rozvedena.
Za mě obrovské doporučení!
4,75/5⭐️

Komentáře (0)

Přidat komentář