Hledači světla

Hledači světla https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487668/bmid_hledaci-svetla-Uhy-487668.jpeg 4 27 8

Vypátrat motiv vraždy spáchané na očích veřejnosti mělo být snadné. Někdo však nechce, aby pravda vyšla najevo. Ve východonigerijském univerzitním městečku Okriki jsou zlynčováni a zaživa upáleni tři vysokoškoláci a vše je zachyceno na sociálních sítích. Nyní, téměř o dva roky později, stojí forenzní psycholog Philip Taiwo před prostým úkolem — zjistit, proč byla trojice zavražděna. Když Philip přijímá zakázku od otce jedné z obětí, nečeká žádné složitosti — stačí položit pár otázek policii a místním lidem, navštívit místo činu a z pohodlí hotelového pokoje sepsat zprávu. Jenže realita, s níž se Philip po svém příjezdu do Okriki setkává, je značně odlišná. Naráží na nepřátelsky naladěné město, které se k tragédii již nechce vracet, i na nespolupracující policisty, a dostává se tak do přímého střetu s místními i s univerzitou. Brzy začne být jasné, že si někdo nepřeje, aby se Philip o případ zajímal — a udělá všechno pro to, aby jeho pátrání zastavil.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Lightseekers , 2021


více info...

Přidat komentář

Parwana
14.02.2023 4 z 5

Velmi dobře napsaný thriller, který byl pro mě jak z jiného světa. JIná kultura, jiné mravy, jiné zvyklsoti, jiná mentalita lidí... Hlavního hrdinu i jeho rodinu jsem si od začátkuzamilovala, stjeně tak Chicu i Salome. KOnec šel trochu do ztracena, ale to byla asi jediná kańka na jinak dokonalém díle.

Katulinka69
27.01.2023 2 z 5

Já prostě nemůžu jinak. Kniha mě prostě nenadchla. Je strašné co se deje, ale způsob jakým byla napsaná se mi nelíbil.


Čmeláček
13.10.2022 5 z 5

Originální, skvělé, prostě TOP! :) A velké doporučení! :)

intelektuálka
22.09.2022 5 z 5

Tady jsem se vydala s forenzním psychologem Philipem až do daleké Nigerie, abych si přečetla krutý příběh o masové manipulaci a lynčování ....

Zdálo by se, že doba pronásledování kvůli náboženské rozdílnosti již pominula, ale tento autor velmi kvalitně a věrohodně zpracovává otázku skutečného případu ....

Poprvé jsem se setkala s názvem outsourcované násilí .... a bylo ho tu hodně....
již v počátku knihy drsná scéna a brutálnost ....

" Smrt je špinavá záležitost .... ale umírání je žumpa...."

Dobrý výběr nakladatelství pro poznání nám vzdálené země ....

kirkpatrick
21.09.2022 4 z 5

Společenská atmosféra v Nigérii popisovaná v této knize mi připadala dosti chaotická, ale musím říct, že je to skvěle napsaný thriller. Trochu jsem se pozastavil nad tím, že od oné situace, která je v knize hlavním námětem, uplynula už dlouhá doba a přesto v místních lidech zcela aktuální.

85098211
18.09.2022 5 z 5

Na tuto knihu jsem byla opravdu zvědavá, přece jen africká literatura se mi do rukou zrovna často nedostane ;-). Také styl vyprávění a způsob psaní je trochu jiný než ten náš evropský, případně americký. Ale tato kniha nejenže splnila všechna moje očekávání, ale dokonce je i předčila! A jak jsem se dočetla jinde na netu, mělo by následovat dokonce pokračování - samozřejmě opět v čele s forenzním psychologem Philipem Taiwo ;-).
Už tento případ je vzrušující a atmosféricky hutný. To je dáno především originalitou námětu. Na rozdíl od mnoha jiných míst na světě je toho totiž o Nigérii celkově známo opravdu jen málo. Autorovy popisy civilního obyvatelstva a policie v této zemi vyvolávají až depresivní atmosféru, která se přenáší i na čtenáře. Kniha je také hodně napínavá. Už po přečtení prvních stránek se doslova nedá odložit ;-). Jejím velkým plusem je potom samotný příběh. Zpočátku dokonce doslova tápete ve tmě. U některých postav ani nevíte, zda chtějí případ pomoci vyřešit, nebo jej chtějí bojkotovat. A Philipovi i jeho přátelům, kteří mu pomáhají, začne jít doslova o život...
Autor napsal opravdu skvělou knihu, která se neskutečně dobře čte. Pro mě osobně to byl rozhodně jeden z nejlepších thrillerů roku ;-). S přehledem dávám plný počet a budu doufat, že tento případ se sympatickým Philipem byl sice první, ale (snad) nebyl poslední :-).

soukroma
30.07.2022 5 z 5

Vynikající: nesmírně čtivé, napínavé, moderní, přitom z pro nás exotického (a přiznejme, dost nepříjemného a nepochopitelného) nigerijského prostředí. Jakkoli se na pozadí míhají etnické, náboženské (muslimové, křesťané, sektáři) i třídní rozdíly až rozbroje, a připomíná se nelehká minulost země (Biafra), samotný motiv zločinu (inspirováno skutečností) je prostě nadnárodní, může se objevit (a taky se stále častěji objevuje) kdekoli ve světě. Manipulace davy je s novými technologiemi mnohem pohodlnější a snadnější. A davy se přitom při všech dostupných informacích naopak nechají obalamutit lecčím, leckým, a dokonce se nechají vyhecovat k zavrženíhodné akci.
Velice příjemný styl, sympatické a uvěřitelné postavy, dobře popsaný chod a kultura země, včetně práce policie. Pro nás čtenáře-cizince je dobré, že hlavní hrdina se jen půl roku před vlastním příběhem vrátil domů po letech profesního působení v USA, takže i on je vlastně trochu odrodilcem a znovu se musí se svou zemí sžívat, vnímat a chápat změny, zejména když nic nedává smysl.
Stejně jako předchozí čtenářka jsem přečetla za jediný den - kniha mne chytla jako už dlouho žádná. Ani od prověřených autorů. A toto je dokonce debut!

"Mámin národ není zlý. Není ani dobrý. Je prostě lidský. Ve světě, který dává smysl, pro ten čin neexistuje omluva. Ale vy už jste tady tak dlouho, abyste věděl, že v téhle části světa dává smysl máloco. Minimálně poslední dobou."

Pozn.: Host si naštěstí "nepotrpí" na hrubky a překlepy, které se množí v jiných produkcích, přesto zde zkušenému oku korektora unikla (asi při všech cizokrajných jménech) úsměvná drobnost: na pobočníka hlavního hrdiny jeho žena samozřejmě čekala v metropoli Lagosu, nikoli v Laosu o půl světa dál...

astra3
13.06.2022 5 z 5

Překvapivě dobré. Přečteno za 1 den. Už moje druhá kniha o Nigérii. Žít tam - to musí být masakr.