Nápadité fantasy pod stereotypem YA

recenze

Pozlacené (2022) 2 z 5 / knihy_a_filmy
Pozlacené

Fantasy svět, ve kterém mají muži navrch a ženy jsou opovrhovány. Společnost formuje silná víra podle níž jsou šestnáctileté dívky podrobeny rituálu čistoty. Ten odhalí, zda jsou dívky čisté či démonky, to v případě, že krvácí zlatě. Rituál hlavní hrdinky Deky, kterého se sama obává, je přerušen smrtizvěsty, přičemž je odhalena její nepřirozenost. Následně ji čeká smrt-hned několik smrtí. Ty se opakují, dokud ji neodvede záhadná žena.

Abych byl upřímný, knížka je sice moc krásně napsaná, ale i tak se mi nečetla úplně nejlépe. Vyprávění z pohledu hlavní hrdinky na mě působí jakoby hlavní hrdinka někomu příběh sama přímo vyprávěla. Stroze, jednoduše. Alaki, cvičené bojovnice, se z obyčejných holek naučí bojovému umění jakoby nic. Žádný popis tréninků a problémů okolo. Pokud je, tak je ho málo. Celkově i pobyt v pevnosti, život s kamarádkami, či samotné bitvy mohly být lépe rozváděny. Na konci si pak Deka stěžuje, čím si při tréninku prošla, ale my se to dovídáme až v závěru. Stejně tak se Deka setká s láskou mezi dvěma dívkami-žila celý život v tom, že je to špatné-no a do vyprávění nám svůj nový postoj k tomu promítne do dvou vět.
Jde o ohromně bohatý a originalitou nový fantasy svět, kterému za mě ale chybí detailní popisy pro lepší představu. Pokud mám něco vyzvednout, jsou to vedlejší postavy. Každá má nějaký svůj příběh, který mě mnohdy zajímal více než samotná hlavní hrdinka. To, co dál chci vypíchnout v dobém je samotná myšlenka tohoto světa. Mohla být daleko více propracována, ale minimálně nápad na mě působí velice originálně. Kde jinde taky hlavní hrdinka zemře na začátku knihy, a rovnou hned několikrát? Mapa, politika a vlastní terminologie knihy jsou v tomto taky plus. i když tedy ty přeložené názvy mi ne vždy sedly. Příběh navíc sem tam svým feministickým nádechem lehce připomíná Prokletý rok a já jsem moc rád, že knih tohoto typu přibývá.
Pokud jde o romantickou linku, která tu je za mě, jako do YA knihy, vervomocí narvaná-nevím co si o ní myslet. Jakože někdy na mě ten pár působil ok a jindy jsem si říkal, kde se to vzalo. Krom jednoduchosti popisů, je právě i romantická linka to, co příběhu ubírá a zařazuje ho tak podobností mezi všechny předchozí knihy YA (romantická linka mi moc nesedla, a nebo tam ani nebyla vůbec nutná)
Na závěr… asi tak posledních 50 stran mě ŠÍLENĚ MOC mile překvapilo a změnilo tak můj pohled na celou knihu. Došlo na zajímavé zvraty a nakonec jsem se rozhodl, že budu v sérii (až vyjdou další díly) pokračovat.
Shrnutí… příběhem jde dle mě o něco naprosto nového, avšak nedostatečně rozvinutého a zaškatulkovaného do stereotypů YA. Originální, ale příliš jednoduché. Doporučuji nenáročným čtenářům, kteří zatím moc zkušeností s YA fantasy nemají.
Hodnocení: 2,5/5⭐️

Knihu jsem dostal na recenzi skrz #humbookblogeri od Humbooku.

Komentáře (0)

Přidat komentář