Všechny cesty vedou do Říma

recenze

Čtvero ročních období v Římě (2018) / Ivuska.09
Čtvero ročních období v Římě

Všichni milovníci spisovatele Anthonyho Doerra už jistě zaznamenali, že nakladatelství MOBA vydalo další jeho knihu. I já jsem se na Čtvero ročních období moc těšila.

Ptáte se, čím je nový Doerrův příběh jedinečný? Tématikou. Tentokrát totiž píše přímo o sobě. O jednom z nejnáročnějších životních období. Ale zároveň nejkrásnějším. Důležitou roli v jeho novince má totiž rodičovství. Doerr je novopečený otec dvojčátek Owena a Henryho. A když bylo chlapečkům šest měsíců, společně se s manželkou přesunuli na rok do Říma. To bylo odvážené rozhodnutí. Přestěhovali se z města Boise ve státě Idaho do Říma v Itálii. Ze severní Ameriky do Evropy. Doerr přiznává, že v Římě ještě nikdy nebyl. Celou svou rodinu tak odvádí do neznáma. Podařilo se mu získat post akademického pracovníka na Americké akademii. Na celý rok. Jeho oborem je literatura. Všechno, co musí dělat, je psát. Bude pokračovat na své třetí knize. Na oplátku dostane ateliér, klíče od bytu, dvě rohožky, každý čtvrtek komínek ručníků a tisíc tři sta dolarů měsíčně.

Moc dobře znám styl, kterým autor píše. A těší mě, že je stále tak úžasný jako v předchozích knihách. Řím je krásné město a ve spojení s Doerrovými popisy vzniká něco naprosto neskutečného. Neskutečně dokonalého.

Co je Řím? Mraky. Kostelní zvony. Vzdálené tečky ptáků. Není krásnější město než Řím.

Ačkoli popisné části obvykle nepatří k příliš oblíbeným, tady si ani nevšimnete, že je právě čtete. Rozhodně se povedlo i spojení několika témat: život v novém městě na jiném kontinentu, práce na nové knize a podstatná úloha v životě člověka - rodičovství. Celá kniha dostává nevídaný rozměr a myslím, že Doerr se tak ještě více přibližuje ke svým čtenářům. A to hlavně tím, že odhaluje část svého soukromí.

Mít mimino je jako přivést si domů hlučného, nesrozumitelně mluvícího cizince a snažit se uhádnout, co rád jí.

Jen málokdy se člověk zamýšlí nad maličkostmi. Jen málokdy si všimne, že všední věci jsou v každé zemi tak odlišné. Tady to všechno máte. Evropa versus Amerika. A obrovské rozdíly mezi nimi. Řím přináší rodině s dvěma dětmi spoustu nových věcí, na které si budou všichni muset zvyknout. A to v době, kdy se dva dospělí lidé stále sžívají se svými novými rolemi: otce a matky.

Celý příběh je rozdělen do čtyř částí nazvaných podle ročních období. Začínáme podzimem, kdy se rodina stěhuje do Říma. Pokračujeme zimou, jarem a létem. Odtud je také samozřejmě odvozený název celého díla, což je důmyslné i smysluplné. Dále chválím grafické zpracování knihy - jak obal, tak vnitřní grafiku. O stylu autora už jsem toho napsala hodně u jiných jeho knih a něco jsem také naznačila o něco výše v této recenzi. Nevím, jak více bych ho vychválila. Je jen málo autorů, kteří dokáží to, co Doerr. Opravdu musí mít vytříbené všechny smysly, aby dokázal vnímat svět tak, jak ho vnímá. A následně své vjemy skvěle přenáší do nádherných vět.

I já patřím k těm, kdo veškerá Doerrova díla jen a jen doporučují. A Čtvero ročních období je obzvlášť povedené.

Komentáře (0)

Přidat komentář