Vražda nejen na svatbě

recenze

Vražda na svatbě (2019) 3 z 5 / Centurion.d
Vražda na svatbě

Dalším z kriminálních románů nakladatelství Moba v serii Původní česká detektivka je román Vražda na svatbě spisovatele Petra Býma.
Autor byl pro mě naprosto neznámý a proto jsem se na něj rovněž podíval v Databázi knih, kde jsem zjistil, že se jedná o redaktora různých periodik, který má v současné době na svém kontě čtyři vydané knihy. Detektivka mu není cizí neboť v stejné edici je to již jeho druhá kniha a celkové třetí kriminální román.

Anotace mě zaujala a tak jsem se vrhnul na čtení. Autor nás nenechá čekat a hned v první kapitole je neznámým odstřelovačem před zahájením svatebního obřadu v sídle zámožného podnikatele zavražděn jeden ze svatebních hostů, také úspěšný podnikatel. Na místě činu se naštěstí jako další svatebčané nachází šéf pražské kriminálky s hlavním hrdinou románu - vedoucím pražské mordparty kapitánem Petrem Brandlem, kteří se namísto zrušeného svatebního veselí, pouští do vyšetřování.
Na vyšetřování se podílí celé první oddělení pražské kriminálky a začíná prověřování stop, výslechy svědků a vyhodnocování důkazů. Všechno zpočátku směřuje k jediné teorii a jedinému podezřelému, než se vše zamotá druhou vraždou bohatého podnikatele.
Víc již neprozradím a je jen na vás, si knihu přečíst.

Pokud se podívám na faktickou stránku příběhu, přijde mi motiv hlavního pachatele celkově uvěřitelný, provedení také reálné, ale hodně americkým způsobem. Přece jen v Česku takto provedených vražd s natolik komplikovaným plánováním asi moc není. Nemohu víc napsat, protože pak bych už moc prozradil.

Co se týče popisu policejní práce kriminalistů, přišla mi slušně popsaná a autor se držel reality. Na vyšetřování se podílí celá mordparta a hlavní hrdina vše organizuje a sám prošetřuje zásadní stopy.
Jedinou výtku bych měl hned k první kapitole, kde autor zaspal dobu a uvedl, že na místo činu se dostavili policisté v zelených uniformách, nicméně to byl asi jediný přehmat.

Styl autorova psaní mi zpočátku nevyhovoval, protože v prvních kapitolách bylo použito neskutečné množství dlouhých souvětí s dalšími vloženými souvětími, takže jsem se občas ztrácel ve smyslu sdělení. V průběhu čtení jsem si buď zvykl nebo se autor zmírnil. Zbytečné mi také přišlo občasné použití cizího slova, které textu nijak nepomohlo, naopak mě většinou zarazilo.

Závěrem musím říct, že kniha byla docela čtivá a rozhodně bych ji zařadil jako lepší průměr mezi současnými detektivkami z edice Původní česká detektivka.
Pokud si chcete přečíst příběh s uvěřitelnými policisty, uvěřitelným dějem, zasazený do současné Prahy a okolí a nehledáte dechberoucí akční honičky a přestřelky, pak je tento oddechový kriminální román právě pro vás.


Vražda na svatbě Vražda na svatbě Petr Bým

Násilná smrt jednoho z hostů na svatbě dcery vlivného podnikatele vyvolá mimořádný ohlas – také proto, že na místě byl redaktor bulvárního deníku a přímými svědky vraždy byli i dva nejvyšší představitelé pražské kriminálky. Vyšetř... více


Komentáře (0)

Přidat komentář