Ve službách krále

recenze

Královi rytíři (2020) 5 z 5 / a.k
Královi rytíři

České království je na počátku 14. století v troskách a král Václav II. stojí v těžké pozici, jak upevnit své postavení i moc. Výhodnou partií by mohla být dvanáctiletá dcera nebožtíka krále Přemyslava Velkopolského, malá Eliška Rejčka, díky které může bez větších ztrát získat i polskou korunu. O Polsko však usiluje vévoda Ladislav Lokýtek a ten mu nenechá nic zadarmo.

Vyzvednout nevěstu a bezpečně ji dopravit ke králi je úkolem pro mladé rytíře Jana z Vartenberka a Jindřicha z Lipé. Ve službách krále je čeká celá řada důležitých úkolů. Tyhle dva mladíky si rychle oblíbíte. Ukáží své slabé i silné stránky a odhodlanost stát na té správné straně s největším možným nasazením. Úkoly, které jsou jim svěřované, jsou velmi náročné a v mnoha případech jim jde o život.

Román je svižně napsaný a velmi pěkně se čte. Královi rytíři jsou mou první literární zkušeností s autorem Richardem Dostálem. Netušila jsem, co můžu čekat a jakou formu volí autor pro své historické romány. Toto není kniha, která by vás chtěla zahltit historickými fakty. I když tady nechybí zásadní dobové události jako získání uherské koruny pro syna Václava, žitavský incident s Branibory, vpád vojsk Albrechta Habsburského a následná bitva v Čechách nebo v neposlední řadě hrdinský skutek při útoku na obléhanou Kutnou Horu. A v Kutné Hoře to bude extra nebezpečné a výsledek dopadne jen o fous.

Autor si se svými postavami pohrál a často se mu podařilo vytvořit velmi napínavé a životu nebezpečné zápletky. Hledání hranice mezi skutečnými historickými událostmi a autorovou invencí jsem velmi brzy vzdala. Třeba taková mise vyzvednutí Elišky Rejčky u braniborského dvora a cesta do Českého království je dobrodružství par excellence. Tak proč tedy hledat, kde končí pravda a začíná autorova fantazie. Bavilo mě, jak autor lehce propletl historii a vdechnul postavám osobitý charakter.

Knihu bych doporučila čtenářům, kteří mají rádi příběhy inspirované historickými událostmi a přitom nelpí na sáhodlouhém popisu historických reálií. Tahle story má šmrnc, byla napsaná s lehkostí a nabízí příjemné vyprávění se svéráznými postavami.

Komentáře (0)

Přidat komentář