Úžasný nápad v rukou nesprávné autorky

recenze

Caraval (2017) 4 z 5 / Knihomolkajá
Caraval

Scarlett se jednoho dne splnil sen, který v sobě chová již od dětství. V rukou se jí objevily vstupenky na Caraval, magické představení, kde si nikdy nemůžete být jisti, že vidíte to, co byste měli vidět, nebo zdali je to všechno jen hra. Jenže co jsme si přáli v dětství si nemusíme nutně přát i v dospělosti. Scarlett má nyní své vlastní problémy. Musí svou sestru Donatellu i sebe ochránit před otcem, čehož hodlá dosáhnout sňatkem s člověkem, kterého ani nikdy nepotkala. Jak to ale v knihách bývá, potřebujeme zajímavý příběh a ne reálný, a tak se obě dívky vydají v doprovodu muže, který je již od začátku opředen tajemstvím, na ostrov vlastněný ještě tajemnějším mistrem Legendou. Jenže není vždy vše takové, jaké to vidíme, a co se zdá býti neškodnou zábavou, nemusí vždy odpovídat našim představám. Vítejte na ostrově, ze kterého není úniku. Zachraňte svou sestru a přežijte. Nechte si pobláznit hlavu, jen buďte nepozorní a nadšení z kouzel kolem vás. Pamatujte, že je to jen hra. Nebo je to přece jen něco víc, než pár neškodných triků a ta špetka zářící magie?
Stačilo mi si přečíst anotaci a říkala jsem si, že to bude vážně pěkné. Když jsem četla o prvních zmínkách o magii na ostrově, říkala jsem si: „Wow. Tohle je úžasný nápad. Tohle si neuvěřitelně užiju.“ Jak šel čas, jsem si však začala uvědomovat, že jsem od toho čekala něco víc, co mi kniha v podání této autorky nemůže dopřát. Nápad na úrovni hororu, kde si nikdy nemůžeme být jisti, že ta stěna tam vážně je a že opravdu jdeme po chodníku, byl prakticky znehodnocen. Osobně si myslím, že to tak ze začátku autorka i zamýšlela, ale postupem času se nám z děsivé knihy začala utvářet romanťárna a tam, kde já bych trnula strachy a opatrně se rozhlížela kolem, se Scarlett líbala s mužem, kterému by snad neuvěřil ani hlupák.
Tím se dostáváme k velikému plusu knihy, a to jsou postavy. Ať to byla postava, co párkrát přešla po ulici, nebo jedna z hlavních, vždy byly do podrobností propracované a tak rozdílné, že se mi chtělo při každém popisu vzhledu či chování zatleskat.
Jedno veliké mínus pro překladatelku. Tolik hrubek či nesprávně napsaných slov jsem již dlouho nikde neviděla. Sice o tom pochybuji, ale přesto je ve mně malinká špetka naděje, že si to přečte. Vzkaz pro vás: Toto byla po této stránce naprosto odfláknutá práce. Čím blíže jsme byli konci, tím hrubek přibývalo.
Závěr? Čtivá a velmi jednoduchá kniha. Podle mě by se dala lépe zpracovat a odvíjet trochu jiným směrem. Bože, na takovémto ostrově by se dalo vymyslet tolik zápletek. Asi jsem čekala až moc. Přesto velmi pěkná kniha, kterou mohu všem doporučit. Pro všechny, kteří milují magii, je to svět jako dělaný. Před otevřením knihy však pamatujte, že je to jen hra!

Pokud se vám recenze líbila, budu ráda za vaše reakce v komentářích. Můžeme rozjet nějakou diskuzi. Pokud jste tak ještě neučinili, podívejte se na můj profil a pokud se vám budou mé komentáře a recenze líbit, přidejte si mě do oblíbených. Jedině tak vám neuteče žádná další recenze.

Komentáře (0)

Přidat komentář