Pohádka o přehršli jmen a zbytečné sebevraždě

recenze

Mráz nebo noc (2018) 3 z 5 / Knihomolkajá
Mráz nebo noc

Je to tu. Dočkali jsme se opravdového zakončení série, kterou jsem již od začátku drbala, jak nejvíce to jen šlo. Třetí díl nám slibuje zakončení celé trilogie a vyřešení velmi komplikované situace. Pojďme si tu poslední díl trochu rozebrat a kvůli správnému nastínění situace přidáme i něco k předchozím dílům.
Meira toho má za sebou již opravdu hodně. Dvě knihy děje, abychom byli přesní. Stala se nám z ní královna a nyní ji konečně čeká to, na co již tak dlouho čekáme – jde zničit magický zdroj. Ale to není tak jednoduché. Hlavně proto, že potřebujeme nahnat objem knihy. Z tohoto důvodu se nám tam začaly vcelku zbytečně vyskytovat kapitoly z pohledu Mathera. To by nebyl špatný tah, kdyby ale většinu času netrávil Mather společně s hlavní hrdinkou, a proto se tento krok jeví jako naprosto nesmyslný.
Další a opravdu veliký problém jsem měla s množstvím postav. Druhý díl jsem četla před sedmi měsíci a z postav jsem si pamatovala jen tři a zbytek jen okrajově. Náhle tam na mě vyskočilo snad sto postav s různými jmény, historií a bůhví čím. Nic z toho jsem si samozřejmě nepamatovala, takže pro mě bylo opravdu těžké se začíst. Má hlavní otázka, která mi létala hlavou v průběhu celého čtení, tak byla: „A tohle je zase kdo?“. A v podobném duchu se nesl i zbytek knihy. Jména, jména, jména a kolem toho trocha prachu s názvem děj.
Co se týkalo děje, konečně jsme se dočkali nějakého pohybu. Mohla bych tu sice filozofovat nad jeho kvalitou a promyšleností a tvrdit, že byl zase, dá se říct, o ničem, ale k tomu zabíhat nebudu. Konečně alespoň nelítali bezcílně od místa k místu a nehledali něco tak jednoduše nalezitelného, že bych to našla i já, kdybych se opřela o zeď, až bych byla úplně na mol ve vinném sklípku.
Co musím vyzdvihnout, byly dialogy, které tady byly vcelku dobře zvládnuté. Občas jsem se i zasmála. Jen mě trochu mrzí, že má kniha tak málo plusů, že musím zmiňovat i takový, který by byl jinde samozřejmostí. Zde jsem si ho ale opravdu vážila.
Pro milovníky fantasy mám jednu skvělou zprávu. Když vydržíte až do konce (já vím, pro mnoho z nás je to velmi obtížný úkol), dočkáte se opravdové magie. Závěrečná bitva z pohledu Ceridwen (mimochodem, o té jsem ani nevěděla, že existuje) byla prosycená magií. Ta tam doslova létala ve vzduchu od jedné strany ke druhé a všude kolem toho stříkala krev a kapaly slzy. Pak nás čeká ještě jedna magická scéna, kde se střetne Meira s Angrou, a tím rozsekne celý příběh.
U způsobu zakončení bych se ještě ráda pozastavila. Celé dva díly se zatnutými zuby snáším Meiřino pofňukávání nad osudem. Řeklo se, že musí zničit zdroj a když je sama zdrojem, nezbyde, než aby skočila šipku do jádra magie a všechno skoncovala. Následují mraky dojemného loučení a stránky plné jejího breku nad jejím těžkým osudem. Pak ale náhle nic. Hm, tak sebevražda se nekoná. To jsem na to tedy koukala. To vážně nikoho, tím nikoho myslím hlavně Rarese, nenapadlo, že by tam tedy mohli hodit i jiný zdroj? Tomu se mi nechce věřit, že by vážně řekli: „Hm, musíme tam hodit, a tím zničit nějaký zdroj. No tak tam hoďme Meiru, stejně je to hlavní postava, a ty umírají, aby byla kniha dojemná, tak jí něco nakecejte a ona tam půjde.“ Nebo jak to tedy bylo? No nevím. Konec sice napínavý a čtivý, o tom žádná, ale asi jsem prostě po těch třech knihách čekala něco víc.
I přes to všechno mě ale kniha příjemně překvapila. Možná to bylo proto, že jsem po dvou minulých dílech již žádný zázrak nečekala, ale byla čtivější a prostě jiná. Že by se do toho autorka na konci trilogie již konečně dostala? Nu, ať je to jak chce, kniha si zaslouží lepší tři hvězdičky a já můžu odejít se vztyčenou hlavou. Nevzdala jsem to a čtení trilogie jsem zdárně dokončila, i když to mnohdy byla dost nuda. Za mě trochu slabší série, ale jako kniha pro děti asi dobré. Kdyby mi bylo dvanáct, asi bych byla nadšená, ale takhle odcházím s dosti smíšenými pocity.

Pokud se vám recenze líbila, budu ráda za vaše reakce v komentářích. Můžeme rozjet nějakou diskuzi. Pokud jste tak ještě neučinili, podívejte se na můj profil a pokud se vám budou mé komentáře a recenze líbit, přidejte si mě do oblíbených. Jedině tak vám neuteče žádná další recenze.

Komentáře (0)

Přidat komentář