Kniha, která stojí za pláč

recenze

Oba na konci zemřou (2018) 4 z 5 / Knihomolkajá
Oba na konci zemřou

Dva chlapci nežijí životy úplně tak, jak by si to představovali. Jeden skončil bez rodiny a přítelkyně a druhý má otce v kómatu. Celý nešťastný útvar se uzavírá, když jim oběma zavolá Hodina smrti. Rufus s Mateem mají poslední den na dokončení a zažití toho, co nestihli. Ale lze to vůbec?
Co musím na knize vychválit jako první, je naprosto luxusní obálka, která děj knihy vystihuje asi stejně dobře jako samotný název. Za tu veliký palec nahoru.
Také se mi opravdu líbilo, že měla kniha krátké kapitoly, což se zaručilo za to, že jsem se od ní nemohla odtrhnout. Kdyby se moji přátelé ptali, tak ty dny, co jsem neodpovídala na zprávy a nekomunikovala, jsem byla nalepená na knize Oba na konci zemřou.
Krásně zpracované byly naprosto odlišné charaktery hlavních postav. Díky tomu jsem si mohla vybrat, s kým budu více sympatizovat, i když nakonec jsem plakala při ztrátě obou. Takto mohla kniha nastínit dva naprosto odlišné pohledy na věc, a tím to myšlence dodávalo jakousi hloubku.
Kniha Oba na konci zemřou poskytuje mnoho nádherných myšlenek a rozhodně vás nenechá klidnými ani na začátku, ani uprostřed a už vůbec ne na konci knihy. Neustále máte nad čím přemýšlet a mně samotné se stále vynořovala na mysl otázka: „A co bych v tu chvíli dělala já? Jak bych na to reagovala?“ Občas jsem napětím skoro nedýchala a přemýšlela, jestli bych se na jejich místě již dávno nezhroutila, jindy jsem si zase říkala, že takhle bych situaci rozhodně neřešila.
Trochu mě mrzí samotný nápad s Hodinou smrti. Výborná věc, … ale nedomyšlená. Nechápejte mě špatně, myšlenka skvělá, znovu naskýtá spoustu spekulací pro čtenáře, ale mně pak úplně neseděla spousta souvislostí s touto institucí. Nakonec mě tedy od čtení rušily myšlenky o tom, jak je tedy možné, že tohle nemají, když mají tohle, jak je možné, že mají tohle, když je to naprosto na nic, a proč neřeší tohle, když vyřešily tohle, a tak dále. Přišlo mi to trochu nedomyšlené a nelogické.
V závěru krásná kniha, která ve vás probudí city, i kdybyste byly kus šutru. Nádherné myšlenky, velmi ucházející provedení a dobře vyvedení hlavní hrdinové. Do záporů mohu uvést nelogičnost některých situací. Mohu jedině doporučit a zaručit, že budete plakat. A když ne, alespoň se budete cítit mizerně. Skočte po knize a nebudete litovat.

Pokud se vám recenze líbila, budu ráda za vaše reakce v komentářích. Můžeme rozjet nějakou diskuzi. Pokud jste tak ještě neučinili, podívejte se na můj profil a pokud se vám budou mé komentáře a recenze líbit, přidejte si mě do oblíbených. Jedině tak vám neuteče žádná další recenze.

Komentáře (0)

Přidat komentář