Útěk neznamená záchranu

recenze

Sněhurčina rakev (2020) 5 z 5 / Lena91
Sněhurčina rakev

Únos nevěsty. Stará tradice, kdy ze svatební hostiny zmizí nevěsta s jedním ze svědků či dobrých přátel a ženich si musí svou milou najít a vybojovat nazpět. Přesně to si za ústřední motiv své nové knihy, Sněhurčiny rakve, zvolila známá autorská dvojice Kerstin Signe Danielsson a Roman Voosen. Jedná se již o sedmé pokračování úspěšné krimi série s vyšetřovatelkami Nyströmovou a Forssovou.
Tentokrát se musí celý vyšetřovací tým vrátit přesně o 50 let zpátky, do Švédska v roce 1972, kdy ze svatby zmizela mladá nevěsta Berit se svým přítelem Herbertem, a přes veškerou snahu celé rodiny a později i policie už ji nikdy nikdo neviděl. Vlastně až do okamžiku, kdy je při výročí 250 let Gustavssons Glas na vernisáži vystaven také exponát s názvem Sněhurčina rakev. Umělecké dílo ze skla, v němž odpočívá skleněná nevěsta s krvavou šmouhou na šatech, však vyvolá poprask, neboť v rakvi spočívají skutečné lidské ostatky ve svatebních šatech, a jak se později ukáže, není to nikdo jiný než pohřešovaná Berit.
Je vůbec možné zjistit, co se mladé nevěstě vůbec stalo? Žije její vrah nebo důležitý svědek? Ingrid se Stinou a ostatními kolegy se tak pouští do náročného vyšetřování, neboť padesát let stará záležitost je již do značné míry zapomenuta, spousta svědků je po smrti a stopy jsou dávno pryč.
Průběh vyšetřování autoři popisují po jednotlivých dnech, které tak tvoří krátké kapitoly. Ty jsou dělené ještě na kratší úseky, v nichž Ingrid, Stina, Knutsson, Delgado a Hultinová řeší složitý případ, ale také své osobní životy. Autoři tak čtenářům přibližují nejen těžkou práci policistů, ale zároveň i jejich příběhy a starosti, ať už se jedná o nevěru, hubnutí, smrt člena rodiny či rodinnou záhadu. Mezi těmito kapitolami jsou vsunuty úryvky z deníčku mladičké Berit, která před svatbou pobývala jako eskortní společnice ve Stockholmu. I díky tomu se postupně před čtenářem skládá kousek po kousku celá tahle skleněná skládanka, což mám u detektivek velmi ráda. Jak se postupně odhalují fakta a jak každý svědek či informace zamíchá a pohne s vyšetřováním.
Nejdříve byl podezříván z vraždy a celé záhady ohledně sněhurčiny rakve manžel Berit, Gunar Gustavsson, avšak v hledáčku policistů se nachází i členové rodiny Thurstanových a dalších sklářských rodin. Je ale možné, aby jedna osoba před padesáti lety zabila Berit a o padesát let později vytáhla její kostru na veřejnosti a ublížila tak podruhé bohatému skláři? Nebo to byl opravdu sám Gunnar, kdo Berit ze žárlivosti zabil v den svatby, ale znovuobjevení jeho ženy pro něj byl šok a vrahem mohl být tzv. kalmarský vrah?
Sněhurčina rakev je dalším skvělou knihou a pokračováním série, která je mimořádně vydařená. Opět je případ, navíc takhle starý, pořádně zamotaný, a kdo uhádne, kdo to vše měl na svědomí, tak tomu klobouk dolů. Konec a celé rozuzlení mě velmi překvapilo a prolog, který ze začátku možná stejně jako já nebude vnímat, osvětlí spoustu neznámých. Neustálá aktivita všech policistů, dramatické události v jejich soukromých životech a velká síť komplikovaných vztahů sklářského světa dodává knize správné tempo, čtivost, napětí, akci a výsledkem je skvělý zážitek.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář