Únos, který se nepovedl

recenze

Krvavé peníze (2019) 4 z 5 / davidurban1973
Krvavé peníze

Detektivní román Krvavé peníze je šestou knihou autora Luďka Kubáta. Ve vydavatelství Moba je to jeho čtvrtý román, takže by se dalo říct, že autor patří do tamní “spisovatelské stáje”. Protože v současné době čtu vše, co je v edici Původní česká detektivka vydáváno, neváhal jsem a s chutí se pustil i do této knihy pro mě dosud neznámého autora. Předem prozradím, ze jsem nebyl zklamaný.

Hlavním hrdinou knihy je Richard Hrabě, bývalý profesionální voják a vášnivý sběratel minerálů, který má díky svému výnosnému koníčku spoustu volného času, takže si může hrát i na samozvaného detektiva.
Jeho poklidný stereotypní život jednoho dne naruší neznámá žena, která se představí jako manželka jeho německého přítele, který mu na jedné ze zahraničních misi OSN v Africe zachránil život, a požádá ho o pomoc. Jejich rodině neznámí pachatelé unesli adoptovanou dceru a požadují výkupné. Kamarád, který je upoután na invalidní vozík, požádá Richarda o pomoc a předání výkupného. Richard se této role ujme a splní ji, nicméně dívka není vrácena.
Únos se nevydaří podle plánu a Richard se pouští do vlastního vyšetřování, pátrá po pachatelích a úspěšně se plete pod nohy policii. Více neprozradím, snad jen, že se můžete těšit na pořádné komplikace, vraždy, femme fatale...

Jak jsem naznačil na začátku, kniha je slušně napsaná, čte se skoro jedním dechem a zabaví vás na pár hodin. Jedná se o takové oddechové čtení, jako většina českých detektivek, kdy se zločiny snaží vyřešit amatér a policisté zde hrají spíše vedlejší roli. Kupodivu v této knize to tolik nevadí a ačkoliv hlavní hrdina je všemu na stopě jako první, policie naštěstí dělá, co má a šlape mu na paty či ho přímo vytáhne z bryndy.
Děj je vystavěn logicky, nejsou zde žádné nečekané náhody a je vcelku uvěřitelný (pokud tedy věříte, že by sběratel kamenů s traumatem z války šel vyšetřovat únos a hledat pachatele).

Na závěr musím říct, ze ačkoliv autor má na kontě méně knih než někteří starší, zasloužilejší a plodnější autoři, kteří v edici Původní česká detektivka vydávají své knihy, rozhodně jeho román kvalitou některé z nich převyšuje a řadí se k tomu lepšímu, co bylo v edici poslední roky vydáno. Rozhodně knihu čtenářům detektivek doporučuji a vím, že po další autorově knížce opět sáhnu.

Komentáře (0)

Přidat komentář