U Milosrdné matky

recenze

Hroby se otevřely (2018) 4 z 5 / knihamouder
Hroby se otevřely

Kniha Hroby se otevřely patří do série Quirke a jde již o sedmý díl.

Dublinský patolog Quirke musí čelit osobním problémům. Nejen, že se potýká s alkoholismem, ale sužují ho také halucinace. Kvůli léčbě dočasně opouští svou práci a stěhuje se do domu ke známým.

Zotavování mu zkrátí kolega, který ho přijde informovat o podivném případu. Všem se na první pohled zdá, že jde o sebevraždu. Avšak kolega Sinclair si myslí, že objevil stopy, které nasvědčují vraždě. Zajímavý případ Quirka vrací do práce. Vyhledá starého známého inspektora Hacketta. Pátrání kolem uhořelého muže tak otevírá cestu ke starému případu…

V knize můžete sledovat detektivní práci. Další částí, která vás zaujme, je osobní život patologa Quirka a jeho přátel.
Každá postava má v případě důležitou roli. Jednu z nich nevědomky získá i dcera Phoebe, kterou vyhledá mladá vyděšená žena a prosí jí o pomoc.

"Sinclair usoudil, že tohle je první mrtvola, k níž policistu přivolali. Nebo aspoň první nebožtík, který uhořel - spálené šaty, z nichž zůstalo jen pár černých cárů, pokožka křehká a hnědá jako plátek smažené slaniny, v očních důlcích prasklé bulvy."

Irská detektivka vás zavede do vyšších vrstev, kde se za peníze smí vše. O tom, že se za církevním institutem nemusí skrývat jen pomoc potřebným, ví své Quirke i Hackett. Oba muži se vyšetřováním podivného úmrtí dostávají na velmi tenký led.

Během případu odkrývá Quirke především svůj soukromý život. Vrací se k dávným rozhodnutím a zkoumá jejich vliv na pozdější události a vztahy. Také vede neustálý boj s konzumací alkoholu.

Autor se v detektivce věnuje jednotlivým postavám. Rozuzlení vraždy nechává vypučet na samém konci příběhu.
Kniha je nenáročná, čte se velmi dobře.

Komentáře (0)

Přidat komentář