Trojkový vrah

recenze

Třetí na řadě (2020) 5 z 5 / a.k
Třetí na řadě

Zvláštní agent FBI Mathias Costa miluje práci v terénu a právě dostal příležitost vést nově vznikající mobilní vyšetřovací jednotku. Ta bude operativně působit v oblastech, kde nefungují jiné federální týmy. Zdaleka ještě není připraven, chybí mu noví kolegové specialisté i vybavení, přesto se musí urychleně ujmout prvního případu.

U jezera Liberty bylo objeveno tělo mrtvé ženy a vše nasvědčuje tomu, že po tříleté odmlce začal znovu řádit tzv. Trojkový vrah. Je to naprostý šílenec, co každé tři roky zabíjí tři náhodné lidi, vždy s třídenním odstupem, a sérii vražd opakovaně začíná třetí březnový den, tedy 3. 3. Tentokrát jde už o sedmou oběť a Costa má jen přesně vyměřený čas, aby zabránil vraždě dalšího nevinného člověka.

Costa by rád získal do týmu nejlepší psycholožku FBI, doktorku Catherine Jonesovou. Ona byla první, která v minulosti vypracovala profil vraha a je vyhlášená svou dovedností dostat se vrahům do hlavy. Catherine ale bojuje se svým vlastním démonem. Domnívá se, že profesně selhala a její vinou musela zemřít blízká osoba. Rozhodla se opustit manžela i dceru a vzdát se možnosti pracovat pro FBI. Costa bude mít hodně práce, aby se mu podařilo přesvědčit Catherinu, že je jedinou osobou, která může pomoct s dopadením Trojkového vraha.

Velmi důležitou postavou je policejní detektiv Kara Quinnová. Byla to právě ona, která objevila mrtvolu, když si dávala do těla na běžecké stezce okolo jezera. Kara přijela do Liberty Lake na nucenou dovolenou. Neumí odpočívat a trávit čas nicneděláním, a tak se ráda zapojí do hledání vraha.

V knize narazíme na poměrně velké množství postav, ale žádná tu není jen pro bezduché zaplnění stránek. Poznáme i místní policisty, kteří doposud řešili maximálně dopravní nehodu a teď mají být součástí velkého vyšetřování v týmu FBI. Otevírají se před námi jejich životy, charaktery a zdánlivě jen ve stínu toho všeho se odehrává aktuální pátrání. S ubíhajícími stránkami si uvědomujete s tíživou frustrací, že tady jde o čas. Vnímáte se stejným znepokojením jako Costa, že se vám nedostávají informace k rozluštění motivu vraha, a proto ani nelze odhadnout, kdo je další na jeho seznamu.

Takové pocity ještě umocní pasáže z perspektivy vraha. Jeho nesmyslné brutální počínání, dlouhodobé plánování a neobvyklá disciplína s bezmeznou trpělivostí je více než zneklidňující. Jeho uvažování se vymyká veškeré logice.

Třetí na řadě je první knihou z nové, velmi slibné série. Odhodlaný, bystrý Matt Costa s kubánskými předky, chytrý a v každé situaci diplomat, po boku s policistkou Karou Quinnovou, která je obdařena důvtipem a nevypočitatelným jednáním, která dětství prožila na hraně zákona v rodině plné kriminálních deliktů a která si ráda dělá vše po svém, nabízejí velmi nesourodou dvojici, která však dokáže jít za společným cílem.

Začátek knihy je pomalý, dává prostor k seznámení se všemi zúčastněnými aktéry, ale postupně přechází v rychlý sled událostí a odkrývá informace, ze kterých si začnete budovat své vlastní úvahy o pozadí celé zápletky. A bude to ještě nervák, v akčním závěru jde o minuty a nutně se budete o své oblíbené postavy bát.

Kniha se čte moc dobře a můžu ji doporučit čtenářům detektivek, kteří mají rádi systematické odhalování indicií a rádi poznají osobní příběhy postav, které se v příběhu objevují. O gradující tempo s dramatickým závěrem plným napětí a nebezpečí samozřejmě taky nepřijdete.

Už jen charaktery samotné vyšetřovací dvojice jsou velmi silným lákadlem na další případ, který budu s netrpělivostí vyhlížet.


Třetí na řadě Třetí na řadě Allison Brennan

Tři dny do další vraždy. Šest dní, než zemře jeden z nich. Když policistka Kara Quinnová náhodou objeví tělo mladé ženy, spouští se tím vlna chaosu a paranoie. Způsob vraždy totiž ukazuje na dokonale kontrolovaný vztek psychopa... více


Komentáře (0)

Přidat komentář