Tajemství mezi námi

recenze

Tajemství mezi námi (2021) 5 z 5 / neubam02
Tajemství mezi námi

„Hora a maso, pot a kůže, chléb a sůl: život. Láska. To léto mě vysálo, zmáčelo, vyždímalo, a i přesto po něm stále toužím. Toužím po tobě.”

Od knihy jsem čekala něco maličko jiného. Avšak to, co jsem dostala, zcela předčilo mé očekávání.

Kniha má dva vypravěče, kteří se střídají po kapitolách. První vypravěčka je osmnáctiletá Celeste, které všichni říkají Ceci a jejíž vyprávění se odehrává v roce 1943. Ceci je velice krásná, odvážná a společně s otcem pracuje v rodinném pekařství. Druhou vypravěčkou je Celestina vnučka Annie, která se v roce 1993 vydává na dobrodružnou cestu do neznáma a pokouší se najít svou grand-mère.

Tím, že se každá kapitola odehrává v jiné době a vypráví ji někdo jiný, má kniha neuvěřitelně svižný děj. Ani minutu se při čtení nenudíte.

Kniha se dotýká velice vážných témat, jako je válka, židé, ale okrajově můžeme vidět například i šikanu na pracovišti, domluvené sňatky, či "odkládání" seniorů do domova důchodců.
Hlavním tématem Celestina příběhu je život židů ve fiktivním městě Saint-Antoine, které je založeno na příběhu skutečného města Saint-Martin-Vésubie, kde byli židé nuceni pobývat. Avšak autorka svůj děj zasadila do města fiktivního, neboť nechtěla zlehčovat skutečné utrpení, kterým si lidé tenkrát prošli.

Příběh se nezabývá válkou, ale romantickým příběhem, který se naneštěstí odehrává v době války. První šok přišel v momentě, kdy jsem zjistila, kdo je ta "špatná" osoba, do které se Ceci zamiluje. Velice brzy jsem si vytvořila svoji teorii o tom, jak to celé dopadne, proto jsem byla ráda, že autorka moji teorii zcela vyvrátila a já mohla na konci knihy zůstat v dalším šoku.

Kniha se odehrává ve Francii a v Anglii. Ze začátku obsahuje mnoho francouzských slov, což mi drobet vadilo. Autorka využívala francouzská slova výhradně při komunikaci Evelyne (dcery Celeste) a Annie, ale přitom byly obě Angličanky. Postupem, ale cizích slov ubývá a brzy vymizí úplně. Po přečtení budete znát desítky francouzských druhů pečiva.

Jedna z hlavních postav této knihy napsala vlastní knihu. Určitě by bylo skvělé, kdyby autorka tuto knihu opravdu napsala a vydala, protože její děj se odehrává mezi roky 1943 a 1993, takže v mezičase, o kterém se z knihy Tajemství mezi námi, nic nedozvídáme.

Po dočtení knihy jsem ještě několik minut nehnutě seděla se slzami v očích a musela jsem to celé zpracovat. Je to neuvěřitelná kniha se silným příběhem a krásným poselstvím o nikdy nekončící lásce. Rozhodně se k této knize ještě někdy vrátím.

Komentáře (0)

Přidat komentář