Slavík zpívá v noci

recenze

Když zpívá slavík (2023) 4 z 5 / neubam02
Když zpívá slavík

"Poslouchej. To je slavík. Zrovna jako ty."
"Myslela jsem, že zpívají jen v noci."
"Jen když jsou opuštění a nemají partnera. Když jsou šťastní, zpívají také ve dne."
"V tuhle chvíli mám chuť zpívat, protože si připadám šťastná a milovaná."

Dvě ženy, dva zcela rozdílné životy, dva propojené osudy.

Krásná a talentovaná Hedvika Kieslerová je kvůli svému židovskému původu nucena opustit své milované Rakousko. Je rozhodnuta dobýt svět nejen svou krásou, ale i svým talentem a bystrou myslí. Unavuje ji, jak je pro každého pouze hezkou tvářičkou, ale to jak vypadá, je pro ni vstupenkou do lepšího života. Často je nazývána nejkrásnější ženou světa.

"V nastalém dramatickém tichu Hedvika prošla místností a užívala si efektu, který na ostatní měla - všichni se šeptem dohadovali, kdo asi je."

Judy Morganová je jejím opakem. Plachá, tichá, avšak velmi chytrá dívka, která dokončila studia na Cambrige a ač diplom nedostala, protože ženy jej mít nemohly, nastoupí do jedné z nejlepších laboratoří. Zde se potkává s Tomem, jejím parťákem, který se stane víc než jen partnerem v laboratoři.

Tyto dvě ženy se poprvé setkávají v Londýně ještě před válkou. Okamžitě je to k sobě táhne a je jasné, že jedna v druhé vidí nejlepší přítelkyni, sestru. Spojuje je totiž láska k vědě a vynalézání nových věcí. Judy si s Hedy vyměňuje dopisy, které jsou skvělým zpestřením a oživením knihy.

Myslím, že milovníci historických románů si zde určitě přijdou na své. Hlavní postavy jsou sice každá jiná, ale v srdci jsou si podobné. Obě ženy jsem si zamilovala a stejně tak Toma. Takového muže budete těžko hledat.
Jedním z velkých problémů, které knihu prostupují, kromě války, bylo podceňování a neuznávání žen. Nejen, že ženy nemohly mít diplom, ale neustále je shazovaly. Judy se nedostalo uznání, za kvalitně odvedenou práci a Hedy byla zkrátka jen hezká tvářička.

Když zpívá slavík je další nádherná kniha od skvělé autorky, kterou mohu jedině doporučit!

Komentáře (0)

Přidat komentář