Tajemství, které přetrvalo roky

recenze

Křiváci (2019) / MilenneWaver
Křiváci

Ellinghamova akademie není jen místem, které nabízí naprosto vynikající studium nadaným žákům. Je to zároveň i místo, kde se před lety stal zločin, který nikdy nebyl vyřešen. Jenže to se brzy určitě změní. Do prvního ročníku totiž nastupuje Stevie Bellová, milovnice kriminalistiky, která je více než odhodlaná případ vyřešit. Je proto připravena téměř na všechno, jen ne na to, že by se minulost mohla opakovat. A že by se vrah mohl vrátit.

Každý měl tu chvilku, kdy si chtěl zahrát na Sherlocka Holmese nebo jiného známého detektiva a pustit se do řešení záhad. A právě díky Křivákům, se do téhle chvilky můžete vrátit! Napínavá, čtivá a záhadná young adult detektivka, bude to pravé pro každého, kdo má chuť na něco jiného než letní romantické čtení. Ale nebojte se. Na kapku romantiky se najde čas i v Křivácích!

Stevie je přesně ten typ hlavní hrdinky, která tvoří skvělého vypravěče po celou dobu příběhu. Je sympatická, snadno se do ní vžijete a budete si užívat, jak její zapálení pro zločiny, tak i její lehce introvertní charakter. Zajímavé taky je, jak "obyčejná" se zdá být vůči vedlejším postavám. Zatímco ostatní postavy jsou vždy význačné určitým rysem - ať už se jedná o bohatství, povolání nebo netypický vzhled, Stevie se tak stává jedinečnou šedou myškou.

Děj knihy můžeme sledovat hned ve dvou dějových liniích. Jedna se vrací o mnoho let zpátky, do třicátých let minulého století, kdy čtenář sleduje události, které se točily právě okolo onoho starého zločinu. A osobně musím říct, že právě tyto části, na mě zanechaly výborný dojem - jsou atmosférické, napínavé a poskytují čtenáři možnost dozvědět se i něco nového.

Druhá dějová linka je pak vyprávěna z pohledu Stevie, která zrovna začíná první ročník na Ellinghamově akademii. A tak se mimo řešení záhady můžete těšit i na běžné scény z života na internátní škole. Připravte se na skupinu bláznivých spolužáků, budovu školy, která v sobě ukrývá tucty tajemství a učitele, z kterých vám bude tuhnout krev v žilách. Ale nemyslete si. I když se příběh může zdát spíše jako oddechový, nenechte se klamat. Obě dějové linie jsou skvěle promyšlené, takže i když na něco možná přijdete během čtení, jsem si jistá, že minimálně v nějakém ohledu vás konec překvapí.

Autorčin styl psaní bych označila jako jednodušší. Nejsou v něm žádné složité věty, spíše se snaží o to, aby měl příběh jistou čtivost a daří se jí to. Takovou třešničkou na dortu je i fakt, že v knize nejsou žádné zbytečné nebo výplňové scény a dost se to na příběhu projevuje. Když ho čtete, stránky ubíhají téměř samy a příběh vás bude bavit, ať už čtete jakoukoliv část.

Křiváci se bezesporu staly jednou z mých nejoblíbenějších knih léta a skutečně se nemohu dočkat dne, kdy vyjde i jejich pokračování. Myslím si, že téhle knize by měl dát šanci každý - má v sobě zkrátka určité kouzlo, kterým čtenáře učaruje. Tak doufám, že si získá i vás!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář