Tajemství jednorožce

recenze

Tajemství jednorožce (2008) / akinomV
Tajemství jednorožce

Z anotace: Častolov z Frýdlantu, který se honosí erbem Ronovců, přijde za nevyjasněných okolností o manželku Anežku, kterou najdou mrtvou pod skálou, na níž se jeho hrad tyčí nad krajinou jako orlí hnízdo. Její smrt uzavře královský popravce jako nešťastnou nehodu, jenže záhy poté je zabit i on......

Novinka od Vlastimila Vondrušky patří do série Hříšní lidé Království českého a opět nás příběh zavádí za Oldřichem z Chlumu, jeho panošem Otou a velitelem hradní družiny Divišem. Ti právě stíhají nebezpečné lupiče, kteří své oběti přepadnou a zavraždí, aby nezůstal žádný svědek. Lapkové jim stále unikají a místem, kde se jim naposledy ztratili, je oblast blízko hradu Frýdlant, kterému se říká Peklo.

Hrad Frýdlant obývají jeho dva majitelé, bratři Častolov a Albert se svými ženami Anežkou a Hátou a také Častolovova dcera z prvního manželství, Keruše. Hned na prvních stránkách se však dozvídáme, že Anežka za záhadných okolností umírá pod hradbami hradu a zbytek rodiny se radí, co udělat. Aby se vyvarovali problémů, zavolají podle zemského zákona královského popravce, aby celou záležitost prozkoumal. A ten nakonec dochází k závěru, že se jedná o vraždu. Poté, co stráví noc na hradě se druhý den vydává svolat zasedání soudu. Z okolních lesů však neodjede živ. Když se najde i jeho tělo, je již povolán Oldřich z Chlumu, aby celou záležitost vyšetřil sám.

Kniha se mi opravdu líbila, ale to jsem od tohoto autora samozřejmě očekávala. Líbí se mi styl psaní. Od samého začátku jsem se do příběhu začetla a to i přes netradiční jména jako Častolov, Keruše nebo Půta či Diemuth. Panoš Ota opět nezklame, jeho šarm bude působit na ženy tak jako obvykle. Zato Diviš zažije i špatné chvilky. Avšak, jak je tomu vždy, na závěr se dozvíme, kdo je pachatelem a spravedlnost opět zvítězí.

Co se týče negativ, ty jsem u této knihy neviděla. Pokud tam nějaká jsou, může je jiný čtenář odhalit. Ale já jsem čekala příjemné odpočinkové čtení a to jsem dostala. Navíc to může fungovat i jako dobrá lákačka na výlet. Takový Bezděz je už na mém seznamu, kam se chci rozhodně zajet podívat. Tak přeji příjemné cestování, ať opravdové nebo to po stránkách knihy.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář