Tajemné bratrstvo

recenze

Bratrstvo růžového kříže (2021) 3 z 5 / lada.ladislav
Bratrstvo růžového kříže

Jsem moc rád, že se mi po delší době zase do rukou dostala novinka od českého autora Jana Bauera s názvem Bratrstvo růžového kříže. Jde již o sedmé pokračování série Mordy v časech císaře Rudolfa II. Věřím, že fanoušci historických detektivek budou mít z dalšího dílu stejnou radost jako já.

Autor vás zavede do Prahy na přelomu 16. a 17. století. Tehdy se na vratech kostelů začaly objevovat záhadné letáky slibující osvícení a rozdrcení ďábla nevědomosti. Soudní písař Lukáš Trobl z Květnice je na základě toho pověřen pátráním po tajemné bratrstvu. Jak s bratrstvem souvisejí vraždy, ke kterým ve městě dochází? A proč pachatelé nechávají u obětí vzkaz s růžovým křížem a písmeny R a K? Jak jdou dohromady osvícenské ideje a hanebné krvavé mordy? Lukáš Trobl má před sebou těžký úkol, bude muset zjistit pravdu!

Jistě o mně již všichni víte, že nenáročná historická dílka mám rád. Ačkoli mě nejvíce lákají romány Vlastimila Vondrušky, Jan Bauer je hned v jeho závěsu. A právě tito dva autoři jsou velmi často porovnáváni. Oba mají mnoho společného, ale zároveň se liší v přístupu k faktům a ve stylu psaní. Máte-li stejně jako já rádi jednoduchá vyprávění, která v sobě spojují historii, detektivku a román, tak i pro vás by tito muži mohli být sázkou na jistotu. Jejich příběhy jsou čtivé, na svém kontě jich mají oba dva poměrně velké množství, ale díla Jana Baura jsou z mého pohledu ještě jednodušší a historicky méně přesná. A zasvěcení čtenáři dobře vědí, že toto je u některých děl vytýkáno i panu Vondruškovi. Má rada je jednoduchá: pokud chcete být opravdu uspokojení právě z historického hlediska, zvolte úplně jiné spisovatele. Já mohu oba doporučit těm čtenářům, kteří mají rádi dobrodružné čtení, nejsou příliš nároční ohledně historických faktů a chtějí si dílo zasazené do historického kontextu prostě jen užít. Pak budete spokojeni a jistě oceníte i množství knih, které autorům vychází.

Příběh je jednoduchý, detektivní zápletku brzy odhalíte, ale postavu Lukáše mám rád, takže mě čtení bavilo. Náročné čtenáře tento příběh pravděpodobně neuspokojí. Pokud ale máte chuť na odpočinkovou detektivku, kterou bez přemýšlení přečtete za jeden večer, je to správná volba.

Komentáře (0)

Přidat komentář