Ta lepší z nás

recenze

Ta lepší z nás (2019) 3 z 5 / katule1992
Ta lepší z nás

POPIS KNIHY

Konečně jsem tady se slíbenou recenzí na knihu Ta lepší z nás. Zatímco jsem netrpělivě očekávala novinku od americké spisovatelky a právničky Alafair Burke, procházela jsem internet a hledala veškeré informace o pro mě doposavad neznámé spisovatelce. Prozatím většina autorčiných knih se drží v pásmu okolo 70-80% což není vůbec málo, ale v porovnání se současnými a oblíbenými autory to zase není nic moc. Pojďme se ale teď podívat konkrétně na podzimní novinku, jež je popsána jako spletitý a napínavý thriller z domácího prostředí.

Dvě sestry jako oheň a voda. Jedna klidná a ambiciózní, kdežto druhá divoká a nezodpovědná. To jsou sestry Chloe a Nicky z Clevelandu. Chloe se odstěhuje za prací do New Yorku a jediné co ji chybí ke štěstí je milující a podporující manžel po jejím boku. Nicky vymetá jeden večírek za druhým a tahá se s každým chlapem, jež se namane. Tedy až do doby než potká nadějného a pohledného právníka Adama. Jak dlouho to ale temperamentní Nicky s Adamem vydrží?

Odpověď najdeme o 15 let později. Nicky žije neznámo kde a její nešťastný osud vžene její sestru Chloe do náručí jejího již exmanžela Adama. Ten po boku ambiciózní a feministické Chloe, jako kdyby dostal druhou mízu a začal znovu žít. Spolu s Chloe vychovávají syna Ethana, syna Nicky a Adama.

Ale ne vždy se život odvíjí tak, jak si ho naplánujeme a Chloe nachází svého milovaného muže Adama zavražděného v jejich víkendovém domě. Její život se v tu chvíli rozpadl jako domeček z karet. Jediné na čem ji ještě záleží, je ochránit syna Ethana před světem, policií a biologickou matkou ať to stojí, co to stojí.

Během vyšetřování se totiž do hledáčku policie dostává právě Ethan a je jediným hlavním podezřelým. Všechny důkazy navíc svědčí proti němu. Na dobu vraždy nemá alibi, našla se u něho tráva, sklo v domě bylo rozbito z domu a alarm byl vypnutý. Nepomáhá mu ani fakt, že se se svým otcem hádal více než je zdrávo. Na scénu se proto vrací biologická matka Ethana, Nicky, a je ochotná svého syna chránit stejně tvrdě jako Chloe. Jak tahle hra na kočku a myš může skončit?


HODNOCENÍ

Za svůj život jsem přečetla již značné množství thrillerů, psycho-thrillerů a detektivek a na základě svých zkušeností s těmito žánry posléze recenzuji i jednotlivé knihy. Dostane-li se mi ale do rukou nová kniha či nová autorka snažím se být během recenzování objektivní jak jen nejvíce to jde.

Jak již bylo psáno je Alafair Burke vystudovaná právnička a psycholožka. V současné době vyučuje právo na právnické fakultě Hofstra. Proč to ale znovu zmiňuji. Burke ve své knize skvěle popsala lidské chování v několika různých krizových situacích. Ať už jde o chaotické chování ve stresu, v případě obrany blízkého člověka či strachu. Vždy odpovídalo jakémusi psychologickému vzorci, což se mi velmi líbilo. Je vidět, že své vlastní poznatky z dob studií umí bravurně použít.

V knize najdeme také další prvky z autorčiny další působnosti, a to z práva. Odborná právnická terminologie, policejní postupy a právnická logika. Naneštěstí v tomto případě to bylo pro mě zklamání a dobře našlápnutý příběh s sebou přinášel první trhliny. Je na škodě, že autorka věnovala začnou část knihy soudnímu procesu Lid versus Ethan. Na mě osobně toho bylo najednou moc a příběh skomíral na mrtvém bodě, kdy se nic nedělo. Této části autorka věnovala 134 stran a já bych je rozhodně ,,skrouhla" na polovinu, aby kniha tolik neutrpěla.

Ani jedna z hlavních či vedlejších postav mě příliš neučarovala a nezískala si tak moji pozornost. Nejméně oblíbeným se nicméně stal Ethan, k čemuž přispělo obzvláště jeho pubertální a tvrdohlavé chování, které mě dostává do varu nejen v knihách, ale také v běžném životě. A nesmím zapomenout na Adama. V průběhu rozmotávání zápletky určitě pochopíte proč!

Pokud nečtete detektivky / thrillery tak často jako já, bude pro vás závěrečné rozuzlení určitým překvapením. V případě ale že už máte v tomto žánru nějakou praxi, určitě uhodnete vraha na základě poskytnutých indícii.

Suma sumárum bych knihu Ta lepší z nás zhodnotila jako nenáročnou detektivku - ne rozhodně thriller! - pro čtenáře, kteří si rádi dávají dohromady jednotlivé indície do sebe. Nebo naopak pro ty, jež se jakýmkoliv způsobem více zajímají o právnické a policejní postupy během vyšetřování.

https://knihypodlupou.blogspot.com/2019/11/alafair-burke-ta-lepsi-z-nas**l

Komentáře (0)

Přidat komentář