Světla nad močálem aneb tohle byla jízda

recenze

Světla nad močálem (2021) 4 z 5 / veronica955
Světla nad močálem

Knížka mi byla poskytnuta v rámci #spoluprace #humbookblogeri
Přiznám se, že ohledně českých autorů bývám skeptická. Mám jisté předsudky, jelikož se mi už párkrát stalo, že jsem dostala něco naprosto jiného, než jsem očekávala, a ne v tom dobrém smyslu. Od Světel nad Močálem jsem nevěděla, co mám čekat. A to bylo dobře, protože mě celý svět, se kterým mě autorka postupně seznamovala naprosto uchvátil. U českých autorů mívám občas problém s tím, že mě knížka baví, ale nejde se mi do ní pořádně začíst takovým způsobem, abych se nebyla schopná odtrhnout. To ale u Světel neplatilo, protože autorka mě svým poutavým stylem dokázala do knihy pořádně dostat a já si to čtení vážně užívala. Moc se mi líbí nápad propojení slovanské mytologie s heavy contemporary. Hlavní hrdinka není jednoduchý člověk. A o to víc je celá knížka zajímavější. Postupně rozebírá Lenu kousíček po kousíčku a odhaluje všechny její vlastnosti, problémy, se kterými se musí potýkat. Když se na to podívám z pohledu čtenáře, Lena pro mě byla ohromně zajímavou hlavní postavou, nebyla černobílá, měla jak svého hrdinu, tak svoji bestii, kterou se snažila krotit, ale ne vždycky ji to vyšlo. Když se dostáváme k jejím problémům, které ji do celé té patálie dostaly, zastávám názor ten, že by si mohla ušetřit všechno to trápení, kdyby mluvila. Narážím na to často v YA knihách, že velkým trnem v patě bývá to, že si postavy spolu nepromluví a vede to k fatálním důsledkům.
Romantická linka byla za mě nečekaná, a to je podle mě hrozně super a musím za to pochválit autorku, protože si nevybavuji, kdy bych romantickou linku neodhadla dopředu. Tipovala jsem to na Lukáše, ale autorka mě příjemně překvapila. Postavy ve Světlech nad močálem mají silný charakter. I když jsou to vedlejší postavy jsou psány tak, jako by měly být těmi hlavními, akorát nám nebylo prozrazeno úplně vše.
Hrozně super věc, když čtete slovanskou mytologii je to, jak ji každý autor dokáže zpracovat jinak a jak ji vlastně pojme, sice se nám tam objevují stejné postavy slovanské mytologie, ale jsou úplně odlišné.
Pokud jste světla nad močálem ještě nečetli, čemuž nevěřím, protože jsem podle mě fakt poslední člověk, co to četl , tak si je přečtěte, protože to byla fakt jízda, kterou jsem si moc užila

Komentáře (0)

Přidat komentář