Sudetský dům II

recenze

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 (2023) 5 z 5 / Jenda744
Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950

Štěpán Javůrek patří mezi české autory, kteří v sobě ukrývají velký potenciál. Však už má na svém kontě několik knih, kterými dokázal zaujmout řadu čtenářů – samozřejmě včetně mě. Takže vás nejspíš nepřekvapí, že jsem se těšil na pokračování historického románu Sudetský dům. A pokud jste to ještě nezaznamenali, nyní pro vás mám skvělou zprávu: kniha již vyšla (opět pod záštitou nakladatelství MOBA), takže se hned můžete pustit do čtení!

Autor vás zavede do podhorské vesnice, kde se po válce zabydlují české rodiny. A vy nyní můžete sledovat osud jedné z nich. Děj je zasazen do období několika let: odehrává se od září roku 1947 do května roku 1950. Seznámíte se především s dívkou jménem Jarmila Lukešová. Osud k ní nebyl zrovna milosrdný a nese na svých bedrech spoustu těžkostí. Jak se s těžkými časy a nepříznivou politickou situací vypořádá? A bude někdy vůbec šťastná?

Jak je u tohoto autora již zvykem, i tento příběh je neskutečně čtivý. A snad mohu napsat, že dokáže potěšit široké spektrum čtenářů. Dokonce si troufnu říct, že jde o jednoho z mála spisovatelů, který svým stylem psaní dokáže zaujmout i odpůrce historických reálií. Pokud tedy patříte do skupiny čtenářů, kteří historickým románům příliš neholdují, i tak by se vám Sudetský dům mohl líbit. Opravdu stojí za přečtení! A ještě tu mám jedno drobné upozornění: rozhodně si nejprve přečtěte předchozí díl, ať se zbytečně neochudíte o skvělý literární zážitek. Obě knihy na sebe lehce navazují: opět se podíváte do vesnice Skláře, kde se už zabydlela rodina Smolkových, kterou znáte z prvního dílu...

Teď už budu stručný: nenapadá mě vůbec nic, co bych autorovi vytknul. Líbil se mi první díl a bavilo mě i toto pokračování. Jsem zvědavý, jakou další knihu si pro nás Štěpán Javůrek připraví a s kým se v ní seznámíme. Nejsem si sice jistý, jak dlouho budeme muset na další autorův literární počin čekat, ale mělo by vyjít i třetí pokračování této série! A já se už teď těším, až se budu moci pustit do čtení. Snad si jeho příběhy užijete i vy!

Komentáře (0)

Přidat komentář