Ester

recenze

Ester (2024) 4 z 5 / Jenda744
Ester

Dnes bych vám rád představil román české autorky Markéty Práškové. Ač tato spisovatelka rozhodně nepatří k nováčkům na literárním poli, myslím, že mnoho čtenářů se s její tvorbou zatím nesetkalo. A věřte, že je to obrovská škoda! Patříte-li k fanouškům fantasy, neměli byste si nechat ujít její tetralogii Klobouky z Agarveny. Pokud dáváte přednost románům, přečtěte si třeba Baladu o snech či novinku Ester. Oba romány vydalo nakladatelství MOBA a já vám mohou slíbit, že stojí za přečtení. A právě novince Ester bych se dnes rád více věnoval.

Ester osloví příznivce historických románů. Autorka děj totiž zasadila do doby, kdy se odehrál atentát na Heydricha. Seznámí vás s hlavní hrdinkou Lídou, která kvůli tehdejšímu dění opouští Prahu a usazuje se na venkově u své tety. Pokud si však myslíte, že veškeré nebezpečí související s Němci je zažehnáno, pletete se. Lída se totiž odhodlá k výjimečnému činu: nechce jen pasivně přihlížet všemu, co se momentálně děje. Aktivně se zapojí: dokáže před transportem do koncentračního tábora zachránit čtyřletou židovskou holčičku?

V první chvíli mě napadlo, že téma knihy není příliš originální. I já jsem podobných příběhů četl už spoustu. Přesto jsem se do knihy s názvem Ester pustil – znám totiž autorčinu knihu Rozbité světy, která se mi líbila a určitě vám ji mohu doporučit. A musím říct, že času stráveného s jakoukoli její knihou nelituji. V některých ohledech se román Ester od ostatních se stejnou tematikou liší. Často jsem měl pocit, že situace, do jaké se hlavní hrdinové dostali, se dotýká i mě. Vyprávění působí autenticky a je velmi dobře zpracované. Vždy jsem měl dojem, že nemá smysl číst příběhy, kterými je knižní trh už přesycen. Teď však mohu říct, že občas se i mezi novinkami s tuctovým tématem (omlouvám se za toto označení, ale mnoho autorů se snaží tímto způsobem jen hrát na city svých čtenářů) dá narazit na povedený příběh.

Nakonec se vám musím přiznat, že se mě román dotkl mnohem více, než jsem původně čekal. Vlastně by mě zajímal další osud hlavních hrdinů. Kdo ví, třeba se dočkáme i dalšího pokračování? Myslím, že rozhodně nejsem sám, kdo by si ho s chutí přečetl!

Komentáře (0)

Přidat komentář