Kralevic Karel

recenze

Kralevic Karel (1334 - 1348) (2023) 5 z 5 / Jenda744
Kralevic Karel (1334 - 1348)

Konečně jsem se dočkal: pod záštitou nakladatelství MOBA vyšel druhý díl Lucemburské epopeje od Vlastimila Vondrušky s názvem Kralevic Karel. Pokud jste na vydání této knihy netrpělivě čekali i vy, už se můžete pustit do čtení!

Tentokrát vás autor zavede do 30. a 40. let 14. století – příběh začíná příchodem kralevice Karla do Čech a končí smrtí jeho otce Jana Lucemburského u Kresčaku. Ačkoli bych v našich dějinách našel období, které je mi přece jen o něco bližší (mezi favority patří Přemyslovci, tuhle sérii mám fakt rád), i tak jsem si čtení užil. Přece jen i Karlův život byl v mnoha ohledech zajímavý. Ani tady navíc nechybí spory mezi panovníky o vládu doma i v zahraničí, takže se dočkáme i nějakého napětí.

Pokud znáte autorovy předchozí epopeje, už dobře víte, co od něj čekat. Já jsem četl Husitskou epopej i Přemyslovskou epopej, takže Lucemburská pro mě byla tak trochu povinností – zdůrazňuji, že milou povinností. Oba díly mě bavily. Stejně jako v předchozích knihách i zde vystupuje hodně postav, ale nebojte se, neztratíte se v nich. Tedy alespoň já jsem se neztrácel. Stačí dávat pozor. Navíc autor vše uvádí na pravou míru a nechybí ani rodokmeny, aby vám mezi postavami usnadnil orientaci. Už uplynulo pár let, co jsem chodil do školy, takže jsem si oživil znalosti z dějepisu. A dozvěděl jsem se i nové poznatky! To mám na Vondruškových knihách opravdu rád.

Ačkoli si myslím, že oba díly Lucemburské epopeje jsou srovnatelné, možná byl druhý díl přece jen ještě o něco čtivější než první. Což znamená, že se skutečně máte na co těšit! Snad se brzy dočkáme dalšího pokračování, protože já bych se do něj nejraději pustil hned teď!

Ať už na spisovatele máte jakýkoli názor, jeho epopeje jsou vskutku povedené. Ponoříte se prostřednictvích nich do historie, dozvíte se spoustu užitečných informací, dovzděláte se a ještě strávíte příjemný čas čtením. A to se vyplatí! Tak neváhejte a pusťte se do čtení – nezáleží na tom, do které z autorových epopejí se pustíte, stejně si nakonec pořídíte i ostatní.

Komentáře (0)

Přidat komentář