Dávej pozor, komu otevřeš

recenze

Kdosi buší na dveře (2023) 3 z 5 / Jenda744
Kdosi buší na dveře

Také na podzim tíhnete k thrillerům? Já jich v tomto ročním období přečtu mnohem více než obvykle. A tentokrát bych se s vámi rád podělil o názor na novinku jednoho z mých oblíbených spisovatelů. Není jím nikdo jiný než Håkan Nesser, kterému pod záštitou nakladatelství MOBA vyšla kniha Kdosi buší na dveře. Jak se mi líbila? To vám samozřejmě hned prozradím.

Podle názvu jistě odhadnete pointu vyprávění: kdosi zabuší na dveře několika hlavním hrdinům. A tímto okamžikem se jim naprosto změní život. To je tak vše, co vám mohu prozradit.

Håkan Nesser má na svém kontě mnoho knih. Většinu bych dokonce ohodnotil plným počtem hvězd, fakt mám jeho vyprávění rád. Tato kniha se ale trochu (dobře, spíše dost) liší od jeho obvyklé tvorby. Fanoušci tohoto spisovatele se dočkají svých oblíbených postav (např. inspektor Jung, nástupce komisaře Van Veeterena), dokonce dojde i k nějakému pátrání, ale za sebe musím říct, že jiné autorovy příběhy se mi líbily více. Nejspíš proto, že tato kniha obsahuje tři delší povídky, které spolu vlastně ani moc nesouvisí. Respektive všechny tři povídky pojí jeden společný okamžik. Jenže já nejsem úplně fanouškem povídek, pouštím se do nich jen výjimečně. Vím, říkáte si, že jsem je prostě neměl číst, jenže přece jen tyto povídky napsal můj oblíbený autor. Takže jsem neodolal...

Ačkoli jednotlivé povídky jsou docela čtivé (ano, opravdu mě zajímalo, jak všechny tři příběhy nakonec dopadnou, takže jsem je nedokázal odložit nedočtené), zkrátka nedosahují kvality předchozích autorových knih. Myslím, že velkou roli hraje i očekávání čtenářů. Pokud bych nevěděl, kdo je autorem, nejspíš bych je hodnotil o něco lépe. Nicméně někdy je potřeba sáhnout i po jiném žánru, než jsme zvyklí. Takže času, který jsem strávil přečtením této povídkové knihy, nakonec nelituji. A těším se, až se zase budu moci pustit do pořádného thrilleru, které Håkan Nesser prostě umí – opravdu, věřte mi! Jsem si jist, že ten si zase pořádně užiju. Tak snad nějaký brzy vyjde a já se zase budu moci pustit do čtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář