Vražedná krása

recenze

Vražedná krása (2023) 4 z 5 / Jenda744
Vražedná krása

Máte rádi historické romány? A znáte českou autorku Jaroslavu Černou? Ne? Pak byste to měli napravit. Přečtěte si třeba její knihu Vražedná krása, která nedávno vyšla pod záštitou nakladatelství MOBA.

V hlavní roli vystupuje soudní vyšetřovatel Borek, který má za úkol zjistit, kdo usmrtil jednoho významného muže. I vám bude od začátku jasné, že rozhodně nešlo o loupežné přepadení. Navíc zavražděný se netěšil velké oblibě. Jaký tedy měl útočník motiv? Po tom budete pátrat společně s Borkem! Dokáže naslouchat své intuici, nebo se nechá zblbnout krásnou mladou vdovou?

Vražda, pátrání, napětí, řada domněnek, to vše navíc doplněné o romantickou linku – takže i ženy si přijdou na své. Řekl bych, že jde o vyvážené vyprávění, které dokáže uspokojit široké spektrum čtenářů. Vlastně ani nemám nic, co bych autorce mohl vytknout. Vybrala skvělé postavy, příběh zasadila do zajímavého období i prostředí a nakonec do sebe vše perfektně zapadlo. Rozhodně nejsem fanoušek příběhů, po jejichž dočtení vám v hlavě zůstane mnoho nezodpovězených otázek. Kniha má jen něco málo přes dvě stě stran, takže děj není zbytečně natahovaný a díky tomu v příběhu nejsou žádná hluchá místa.

Ač je kniha zařazena mezi historické román, najdete v ní i prvky detektivky. A to je také důvod, proč jsem po ní sáhl. A opravdu to byla dobrá volba, čtení jsem si užil. Byl jsem mile překvapen, jak autorka dokázala vše propojit s historickými událostmi (její příběh se odehrává v polovině 17. století). Nechybí skutečné události spadající do českých dějin, ale i takové, ke kterým v reálu nedošlo. Autorka vám ale v závěru vše vysvětlí, což se mi také líbilo. Musím sice zdůraznit, že české knihy podobného žánru nemám příliš načtené, takže nemohu porovnávat s jinými díly (potažmo autory). Jde skutečně o můj subjektivní názor, ale s čistým svědomím vám Vražednou krásu doporučuji. I já jsem důkazem, že kniha, po které byste normálně spíše nesáhli, vás nakonec může nadchnout. Rozhodně se podívám, jaké další příběhy Jaroslava Černá ještě napsala.

Komentáře (0)

Přidat komentář