Záhadná smrt

recenze

Karmínové zlato (2024) 4 z 5 / Jenda744
Karmínové zlato

Znáte německého autora Toma Hillenbranda? Pokud ne: určitě nastal čas to napravit! Pusťte se do jeho série s šéfkuchařem Xavierem Kiefferem, která vychází pod záštitou nakladatelství MOBA.

Protože jde o sérii, doporučuji začít prvním dílem, který nese název Ďábelské ovoce. Právě tady se s Xavierem seznámíte. A poznáte i veškeré patálie, které už prožil. V jeho restauraci totiž zemřel jeden z respektovaných gastro kritiků. Co se stalo? To vám samozřejmě neprozradím, ale mohu vám slíbit, že se do příběhu okamžitě začtete!

Jestliže se vám první díl série líbil, mám pro vás dobrou zprávu: právě totiž vyšlo pokračování nazvané Karmínové zlato. Zdá se, že Xavier vede spokojený život. Má po svém boku ženu, kterou obdivuje a se kterou mají mnoho společných zájmů – včetně gastronomie. Jenže problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Ano, tušíte správně: Xavier se opět pustí do vyšetřování zvláštního úmrtí. Tentokrát mu nedá spát záhadná smrt proslulého specialisty na suši, který se údajně otrávil rybou...

Pokud Tom Hillenbrand něco umí, jsou to popisy gurmánských pochoutek. Nad těmi se mi sbíhaly sliny! Autor se tentokrát hodně zaměřuje na chov ryb a také jejich lov – zejména ve Středomoří. I vy se tedy třeba v tomto ohledu dozvíte nové informace, což je určitě přidaná hodnota příběhu. Co se týče vyšetřování – tato dějová linka byla stejně skvěle vymyšlená jako v knize Ďábelské ovoce. Pátrání je napínavé a já jsem se od čtení nemohl odtrhnout. Vlastně mě nenapadá žádná jiná kulinářská krimi série – alespoň já jsem nejspíš podobnou knihu nikdy nečetl. V mých očích tedy jde o originální příběh, kterým si autor získal mou plnou pozornost. Xavier patří k zajímavým postavám a jsem zvědavý, jak se jeho život bude vyvíjet dál. Jistě se ještě máme na co těšit. Xavier se totiž do pátrání pouští po hlavě a snadno se tak z ničeho nic ocitne v ohrožení života!

Pokud si rádi přečtete nenáročnou detektivku a chcete zkusit nějakou z oblasti gastronomie, určitě si sérii s Xavierem nenechte ujít.

Komentáře (0)

Přidat komentář