Střípky rodinného tajemství

recenze

Skleněný les (2019) 4 z 5 / a.k
Skleněný les

Teenagerka Ruby se musí vypořádat s těžkou situací. Matka Silja utekla od rodiny, otec Henry to neunesl a spáchal sebevraždu. Jediným příbuzným zůstává otcův bratr Paul, Rubyin strýc, který se může o dospívající dívku postarat.

Paul žije ve Wisconsinu se svou mladičkou manželkou Angie a malým synkem PJ. Zpráva o smrti švagra Angie zasáhne a ihned nabízí Paulovi, že ho spolu se synem doprovodí do dalekého New Yorku, budou mu oporou při vyřizování bratrových záležitostí a hlavně bude moci nabídnout útěchu a pomoc osiřelé Ruby. Ta musí být zajisté dočista paralyzovaná takovým neštěstím.

Osobnost Ruby je sama o sobě komplikovaná. Ruby je uzavřená ve svém světě. Honosný dům na okraji městečka v Stonekillu, ve kterém dosud musela žít, vnímá jen jako jakousi voliéru, ze které tak ráda utíká do blízkého lesa. Přírodu miluje nade vše. Nemá žádné kamarádky. Všechny si o ní myslí, že je divná. Angie brzy selhává v úloze, kterou si sama zvolila. Neví, jak si má k Ruby najít cestu. Jak ji přimět, aby se otevřela, aby neodmítala každičký vstřícný krok, který vůči ní podniká. K tomu zdejší pobyt vzbuzuje v Angie pochybnosti o vlastním manželovi Paulovi. Ten s ní nehraje čistou hru, skrývá před ní nějaké tajemství. Možná proto si tolik nepřál, aby ho do Stonekillu doprovázela.

K Henryho smrti a Siljině útěku došlo v září roku 1960. Abychom mohli pochopit veškeré souvislosti, vracíme se v čase až do roku 1942. Zde začíná příběh mladičké Silji, která se zamiluje do charismatického vojáka Henryho. Jejich vztah v době válečného konfliktu ovlivní celý jejich budoucí život.

V románu se střídají obě časové linky. Zároveň je příběh rozdělený do částí, ve kterých sledujeme aktuální dění pohledem Angie, Ruby i samotné Silji. Tempo vyprávění je velmi pomalé. Dobře tak vykresluje vývoj charakteru postav, jejich postoje, úvahy a životní názory.

Dějová linka z přítomnosti přináší velmi mnoho otázek. Čím se posouváme v příběhu dál, tím vyvstává více záhad a pochybností a to nejen okolo postav Henryho a Silji. Nezbývá nám nic jiného, než stále přehodnocovat úmysly většiny aktérů. Namísto, abychom se začali blížit pravdě, řešíme dilema, co se vlastně ve skutečnosti opravdu stalo, kdo je tady kladný hrdina a jestli se o naše oblíbené postavy nemáme začít bát. V současné lince příběhu bych uvítala, kdyby měla kniha větší spád, v některých místech to bylo zbytečně natahované, drhlo to, chyběl tomu nějaký výraznější dějový posun.
O to více mě bavila historická linka Silji, která velmi pozvolna odkrývá problémy soužití s Henrym, její snahu postavit se vzniklým problémům. Její přerod z poslušné, milující a ohleduplné manželky až po samostatnou a soběstačnou ženu.

Knihu bych doporučila čtenářům, kteří mají rádi rodinná dramata, u jejíchž zrodu jste od úplného počátku. Připravte se na pomalejší tempo vyprávění, ve kterém se nedá dopředu odhadnout, kterým směrem se bude příběh ubírat. Na závěr budete odměněni překvapivým rozuzlením, ve kterém nechybí vypočítavost a chladnokrevnost postav, u kterých to nejméně čekáte.





Děkuji nakladatelství Vendeta za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář