Strach

recenze

Strach (2018) / Morsie
Strach

Když jsem si ke čtení vybírala Strach od C. L. Taylor, ani jsem si nepřečetla anotaci. Proto jsem byla celkem slušně, a posléze i mile, překvapená tématem, kterým se tato kniha zaobírá.

Nějak jsem čekala klasický thriller plný strachu, proto mě tak zaskočilo, když se kniha začala ukazovat jako hluboká sonda do duší mladistvých obětí pedofilních predátorů.

Takovou obětí je i Lou Wandsworthová, jejíž příběh před lety prolétl médii. Jenže jí tenkrát bylo pouhých čtrnáct, byla v tom nejzranitelnějším období, a celý její život jí padal na hlavu. Ve škole ji šikanovali, doma moc útěchy nenašla a tak se není čemu divit, že spřízněnou duši našla až v jedenatřicetiletém trenérovi karate Miku Hughesovi. Díky jeho dobře voleným slovům si konečně připadala důležitá, zajímavá, krásná, milovaná. Ve čtrnácti je člověk hodně naivní, a když kolem sebe nemá žádné pořádné zázemí, těžko prohlédne, že ten člověk, co ho jako jediný miluje, je ve skutečnosti manipulátor a sexuální predátor.

A tak se rozhodla s Mikem utéct a strávit romantický víkend ve Francii. Docela rychle pak přišla na to, že to tak dobrý nápad nebyl, a že Mike ji asi tak úplně nemiluje. Byla šťastná, když je pak policie našla a Mika zatkla za únos.

Už je to dávno, přesto se s tím Lou ještě zdaleka nesrovnala. Je přesvědčená, že jediné, co jí pomůže tuhle aféru nadobro uzavřít, je setkání s Mikem. Proto se po smrti svého otce vrací do svého rodného města Malvern, aby si vše jedno pro vždy urovnala.

Bohužel věci nejsou tak, jak by si Lou představovala a její nová zjištění ji šokují. A dovedou k drastickým rozhodnutím. Jednou pedofil, vždycky pedofil. Policie je v téhle věci možná chladná a je jim docela jedno, že je třináctiletá Chloe novým Mikeovým terčem. No, Lou to jedno není.

Strach je výborný. Myslím, že víc slov bych k hodnocení knihy ani psát nemusela. Jenže to by byla škoda nenapsat, v čem všem je Strach a um Taylorové tak skvělý. Tahle kniha totiž ani zdaleka nepatří mezi ty běžné, standardní psychothrillery. Strach je hluboký, promyšlený, až moc skutečný. Pojednává o silném tématu, který se v literatuře, zvlášť pak populární literatuře, nijak často neobjevuje. A za to patří autorce můj dík.

Je víc než obdivuhodné, že si vybrala toto téma a že ho dokázala tak skvěle zpracovat. Vše je skutečné, realistické a živě přenáší čtenáře jak do rolí obětí, tak i predátorů. Díky věcným a propracovaným psychologickým profilům postav se nám, čtenářům, otevírá nový pohled na celou problematiku. Díky C. L Taylor si čtenář dokáže uvědomit, jak komplikovaná a hlavně závažná celá tato situace je.

Za Strach jsem opravdu ráda a nebála bych se ho zařadit mezi povinnou četbu právě pro náctileté školáky a studenty. Možná že jde o dost drastický příběh, ale myslím, že by v mnoha případě dokázal zabránit katastrofě.

Komentáře (0)

Přidat komentář