Přírodní lékárna

recenze

Přírodní lékárna (2019) 5 z 5 / Morsie
Přírodní lékárna

Už je to pár let, co jsem se dala na bylinkářství a je ze mě amatérská baba kořenářka. A i když se dá v dnešní době většina informací sehnat na internetu, já jsem staromódní a potrpím si na knížky. Ono ostatně na chatě, kde se sběru bylin věnuju, není ani pořádný mobilní signál! Takže knížky to zkrátka jistí.

Mým posledním úlovkem je pak Přírodní lékárna od Nuria Penalvy. Jde o velice vizuálně povedený a zároveň přehledný průvodce bylinkařením. Podobných encyklopedií mi rukama prošla už docela pěkná řádka a troufám si říct, že Přírodní lékárna je jednou z nejlepších. A je jedno, jestli teprve začínáte, nebo jste pokročilá baba kořenářka.

Kniha je strukturovaná velice přehledně a věcně. Na začátku čtenář poznává typy bylinných přípravků, jejich využití a samotnou přípravu. Dále se pak seznamujeme se všemi částmi rostliny, které můžeme pro léčebná využití použít. Vše je vždy velice pěkně graficky zpracováno a doplněno spoustou kvalitních barevných fotografií.

Zbytek knihy pak obsahuje přehled mnoha různých rostlin a bylin a jejich rozmanité využití v přírodní medicíně. Dozvídáme se tak, že kaštany mají blahodárné účinky na křečové žíly, levandule odpuzuje komáry, nebo že hřebíček se dá použít jako analgetikum. Vždy se dozvíme, odkud bylina pochází, nějaký její stručný popis, na co všechno ji můžeme použít, a jakým způsobem nejlépe využijeme její účinky.

Všechny informace jsou psané přehledně, stručně, srozumitelně a hlavně zapamatovatelně. Proto když se pak vydáte na sběr léčivek, informace vám samy vytanou na mysli a vy si budete připadat jako pravá bylinkářka.

Jak už jsem psala výše, Přírodní lékárna je moc hezká encyklopedie, která udělá radost každému, kdo se zajímá o byliny. Nadchne začátečníky a pokročilým nabídne mnoho zajímavých, mnohdy i nových, informací hezky pěkně srovnaných v jednom celku.

Já jsem moc ráda, že je takhle knížka součástí mé knihovny a už se moc těším na jaro, až zase začnu s výrobou mých kouzelných lektvarů, mastí a tinktur.

Komentáře (1)

RMarkéta
RMarkéta
08.11.2019

Přijde mi to, že objevujeme znovu věci, které naše babičky uměly a znaly a na co my jsme zapomněli. Čím jsem starší, tak se raději uchyluju právě k bylinkám a mám je ráda ve všech jejich myslitelných podobách. Pořídím si tuto knihu. Neměla by v rodinných knihovnách chybět.