Stojíš mi v cestě

recenze

Zničím tě a vezmu si, co je mé (2018) 4 z 5 / a.k
Zničím tě a vezmu si, co je mé

Kathy pracuje v prestižním londýnském časopise o architektuře, kde po mateřské dovolené přijala místo šéfredaktorky. Snaží se zvládnout náročnou práci manažerky tak, aby to nemělo vliv na její rodinu. S manželem Markusem mají ročního synka Billyho, kterého musí kvůli nárokům profese svěřovat chůvě. Kathy žije v pochybnostech, zda-li se nepřecenila, když pracovní nabídku přijala. V práci uspěje s prosazením celoročního projektu o evropských památkách světového dědictví, v soukromí ale prohrává. Čím dál více si uvědomuje odtažitost manžela, jehož minulost je pro ni neznámá a současnost přinesla ochlazení vzájemného vztahu.

V Kathyině redakčním týmu pracuje Heja. Do redakce nastoupila v době Kathyina těhotenství, když před tím opustila prestižní práci v Helsinkách. Heja působí chladně, s nikým nenavazuje přátelství. V osobním životě má přítele Roberta, který ji upřímně miluje. Ona jeho city nesdílí, i když se spolu stýkají. Její láskou vždy zůstane dnes již mrtvý psycholog Arvo, se kterým Heja řešila své problémy a deprese. Po jeho smrti však nemá nikoho, s kým by sdílela a konzultovala vyhrocené životní situace.

Velmi brzy pochopíme, že Heja nevyhledala práci v Kathyině týmu náhodou. Kathy je pro Heju objektem, který stojí v cestě jejímu záměru. A i když brzy víme, o co Heje jde, přesto není celková zápletka tak úplně přímočará. A přijdou i okamžiky, kdy vám antihrdinka Heja nebude připadat tak úplně odsouzeníhodná. Na druhou stranu - s progresí jejího chování nelze souhlasit.

Román se odehrává v průběhu sedmi měsíců. Příběh je rozdělený do krátkých kapitol, ve kterých se střídají obě hrdinky, a tak s Hejou nebo Kathy prožíváme aktuální dění a můžeme tak vnímat i jejich odlišné pohledy na různé situace. Abychom pochopili, jaké pohnutky vedou Heju k pronásledování Kathy, obě aktérky nás seznamují se svou minulostí. Hlubší psychologie postav zde poukazuje nejen na duševní potíže, které má Heja, ale i rozpolcenost Kathy, která je nejistá v práci i partnerském životě.

Děj je předvídatelný. I tak je kniha dobrým psychologickým románem, který má spád a díky krátkým kapitolám se velmi rychle čte. Věnuje se tématům stalkingu, žárlivosti, partnerským i rodinným vztahům. Ale hlavně poukazuje, jak to vypadá, když osud zamíchá karty a Černého Petra dostane osoba, která tíhu osobního trápení neunese, a tak zásadně ovlivní životy mnoha dalších lidí.

Komentáře (0)

Přidat komentář