Stojí za vším černá magie?

recenze

Posedlé dítě (2020) 3 z 5 / katule1992
Posedlé dítě

Nakladatelství Ikar v letošním roce vydává jednu novinku za druhou jak na běžícím páse a já teď tak mohla číst již pátou knihu od tohoto nakladatelství, které se zaměřuje spíše na ženské čtenářky. Nabízí nám tak například knihy z řad světové romance, společenských románů a memoárů. K známým autorkám patří například velmi oblíbená Paula HAWKINS, Jodi PICOULT a nebo třeba Lone THEILS, kterou určitě znáte díky jejímu knižnímu debutu Dívky z trajektu. Posedlé dítě je již třetím autorčiným pokračováním v hlavní roli s novinářkou Norou Sandovou.

Rozvod na spadnutí...

Londýnská korespondentka Nora Sandová konečně začala pracovat na dlouho připravovaném příběhu zabývajícím se teroristickou organizací Boko Haram v Nigérii, která se soustředí na únosy dětí. O této proslulé organizaci nejvíce ví jeden jediný muž, nigerijský profesor Kwek Abioni, který souhlasil, že ji poskytne na toto téma rozhovor. Nora nemůže skrýt své nadšení, které ale jak rychle přišlo, tak také rychle odešlo. Kwek Abioni se zčistajasna začal chovat více než podivně a jediná schůzka, která se měla s Norou uskutečnit. se musí odehrát na odlehlém hřbitově daleko od všech uší Londýna. Během jejich krátkého rozhovoru toho Nora příliš nepochytí a po nutném odchodu na místní toaletu zjistí, že je profesor pryč. Telefon má vypnutý a nikdo o něm ani nadcházející den nic neví. Dokud Noře nezavolá sama policie o nálezu mrtvého těla na hřbitově.

Nora Sandová má pro nedostatek informací pouze jednu jedinou možnost. Musí se soustředit na nový pracovní úkol, jež ji byl zadán namísto teroristické organizace Boko Haram. Napsat bulvární článek o probíhajícím rozvodu dánské hvězdičky z reality show Ninette a bohatého ruského oligarchy Bugakova. Na první pohled už tak divoký rozvod dostál obřích rozměrů po únosu jejich jediného syna Nicolase. Krátce nato se najde znetvořené tělo malého chlapce. Je možné, aby vražda malého chlapce a profesora spolu nějak souvisela? Jestli ano, je možné, že za vším stojí černá magie?

Příliš velké sousto....

Nedávno jsem recenzovala knihu Osobní asistentka, kde jsem tak trochu vztekala a brečela nad tím, že bych se měla velké zlatavé samolepce BESTSELLER vyhnout velkým obloukem, protože je to většinou příliš povyku pro nic. Zde ale vyhrála zkušenost s prvním dílem ze série Nory Sandové - Dívky trajektu. Už ale na začátku mohu prozradit, že zatímco v prvním díle mě autorka zaujala skvělým nápadem, zde je to přesný opak. Mám takový pocit, že si autora ukousla příliš velké sousto.

Posedlé dítě už svým názvem navádí k tomu, že nás čeká ,,nabušený" příběh od začátku až dokonce. Ale stalo se tak? Odpovím Vám na to trochu oklikou. Román se dotýká poměrně ožehavých témat jako je únos malých dětí, mafie, teroristická organizace a černá magie spojená s posedlostí dětí. Což jak určitě uznáte má skvělý podklad pro thrillerový trhák roku. Jenomže namísto thrilleru jsem dostala ,,pouhou" průměrnou detektivku se špatně promyšlenou zápletkou. Tím nechci říci, že by kniha byla zas tak špatná, ale vůbec ničím nevynikala z davu.

Pátrání Nory Sandové po únosu malého chlapce a smrti nigerijského profesora se k nám dostává er-formou z pohledu korespondentky a díky tomu sledujeme obě linie pátrání a nic nám tak nemůže uniknout. To vše je uspořádáno opět, jako předešlé autorčiny knihy, do krátkých kapitol. Když se na knihu podíváte, zjistíte, že je velmi útlá a díkybohu za to. Kdyby kniha měla o desítek pár stránek více, asi bych se unudila. Takže těch 240 úplně stačilo.

Dánská autorka Lone THEILS nepíše vůbec špatně, ale chyběla tomu prostě šťáva, přestože se první akce odehrává už na 15 stránce. Takže v tomto případě nejde o pomalý rozjezd, ale spíše o tom, že už když se něco dělo, nechávalo mě to chladnou a to bych připsala k celé hlavní myšlence knihy. Teroristická organizace, únosy dětí, černá magie a to vše v pozadí na úkor rozvodu ruského oligarchy a dánské hvězdičky z reality show. Shrnula bych to tedy tak, že se toho v knize odehrává spoustu, ale pouze okrajově a nic není řádně rozvinuto.

Hrdinka Nora Sandová je jediná hlavní postava celé knihy a vedle ní poměrně značné množství postav vedlejších, ze kterých mi asi nejvíce utknul v hlavě fotograf Pete. Nora přestože je novinářka se nehrne do vyšetřování hlava nehlava na truc britské policie, ale občas jaksi jen vystrčí malé růžky, což mi bylo celkem sympatické. Navíc mě bavilo pozorovat její životní rozhodování v milostném životě a myslím si, že bych se zachovala stejně. Vím, že někteří netušíte o čem mluvím, ale určitě chápete, že to nemůžu prozradit, protože by to byl spoiler.

Dívky z trajektu se mi líbily mnohem více, ale rozhodně bych Posedlé dítě nezatracovala. Je to příjemná velmi oddechová detektivní četba pro opravdu nenáročné čtenáře, která rozhodně neurazí. Neměla jsem problém knihu přečíst za pár hodin díky lehkému psaní, krátkým větám a nenáročnosti zápletky. Porovnám-li ji ale s posledními čtenými knihami, je to pouhý průměr :)


Posedlé dítě Posedlé dítě Lone Theils

Na hřbitově je nalezen brutálně zavražděný muž. Krátce nato se najde znetvořené tělo malého chlapce. Londýnská korespondentka Nora Sandová si začíná myslet, že obě vraždy souvisejí s rozvodem slavného páru – hvězdy dánské reality ... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

KáťaM.
23.02.2020

Super recenze, moc za ni děkuji. Já od této autorky četla Dívky z trajektů, hodnotila jsem je taky třemi hvězdičkami, absolutně mi nesedla hlavní postava, vůbec jsem nechápala, co si o sobě myslí. Jsem tou postavou tak zhnusená, že vůbec nevím, jestli o ní chci číst další knížky. Tahle recenze mě utvrdila v tom, že to asi nepotřebuji, a to vůbec není myšleno negativně, naopak recenzí, které mi ušetří čas a odradí od špatné knížky, si vážím snad víc, než těch pozitivních.

A naprosto souhlasím s tím, že samolepku Bestseller často nosí knihy, kterým bych tu samolepku nejraději sloupla. Opravdu netuším, kdo o tom rozhoduje.