Starý případ

recenze

Pod hladinou (2021) 3 z 5 / Ivuska.09
Pod hladinou

Série Na dně od autorky Rachel Caine se dočkala svého čtvrtého pokračování: nejnovější díl má název Pod hladinou. A protože mám přečtené všechny předchozí, samozřejmě jsem si nemohla nechat ujít ani tento, abych se dozvěděla, jak to s hlavní hrdinkou Gwen Proctorovou nakonec dopadne. Zbaví se konečně svých pronásledovatelů? Nebo už bude dál žít jen v nejistotě a strachu? Ano, i tentokrát se v ohrožení ocitne celá její rodina!

Hlavní hrdinku jsem si oblíbila už v prvním díle a nic se na tom nezměnilo ani v dalších pokračováních. Společně s ní jsem prožívala vše, co ji potkalo. Autorce se podařilo vytvořit velmi sympatickou postavu. Protipólem byl pak samozřejmě její exmanžel, muž schopný všeho. Nikdy nevíte, kam až jeho kontakty sahají a co si tentokrát na Gwen vymyslí. A i když se zdá, že už ji nemůže nijak ublížit, najde si způsob, jak se k ní dostat. Dokážete být tak ostražití, abyste vše včas odhalili? Mně se to příliš nedařilo, ale o to napínavější pro mě pak celý příběh byl. Tentokrát se však Gwen ocitne v nebezpečí tak trochu svou vlastní vinou: jenom kvůli tomu, že se do všeho vrhá po hlavě. Třeba i do starého případu týkajícího se zmizení mladého muže. Gwen moc dobře ví, co prožívá jeho matka - vždyť se v podobné situaci sama ocitla. A tak se rozhodne, že jí pomůže a pustí se do vyšetřování!

Jistě pro vás nebude velkým překvapením, že jednotlivé díly sérii mají různou kvalitu. První díl (Na dně) byl skvělý. I mě jeho závěr naprosto dostal a těšila jsem se, až se pustím do dalšího pokračování. Laťku tedy autorka nastavila velmi vysoko. A i z druhého dílu (Proti proudu) jsem byla nadšená. Zklamáním pro mě bylo třetí pokračování (Ve víru), v mých očích nejslabší kniha celé série. Měla jsem dojem, že autorka už ty nejlepší zvraty vyčerpala a osud hlavní hrdinky uměle protahuje. Proto jsem byla zvědavá, jak se popere se čtvrtým příběhem. Zda mě opět dokáže zaujmout. A v podstatě mohu říct, že ano. Čtení jsem si užila, byla to zase napínavá jízda, ale zároveň přiznávám, že ani čtvrtý díl už kvalit toho prvního prostě nedosáhl.

Celou sérii však hodnotím kladně a jistě vám ji všem mohu doporučit. Moc mě mrzí, že Rachel Caine už žádný další příběh nenapíše. Autorka v sobě ukrývala ještě mnoho tvůrčího potenciálu. Já bych si moc ráda přečetla i další její knihy. Bohužel už to nebude možné, protože prohrála svůj boj s rakovinou. Jsem si však jistá, že díky této sérii navždy zůstane v srdcích všech čtenářů, kteří si ji oblíbili.

Komentáře (0)

Přidat komentář